Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 17:39

Εφιάλτης στο δρόμο προς τις... κάλπες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, ενώ την ίδια ώρα οι μετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές κάλπες αφήνουν συχνά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναδειχθεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης κάποιο πρόσωπο που δεν έχει καμία σχέση και δεν έχει στηριχτεί από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής. 

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων, όπου οι εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στις δημοσκοπήσεις την πλάτη του νυν δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Είναι βέβαιο πάντως πως οι ηγεσίες των δύο κομμάτων γνώριζαν πολλούς μήνες πριν από εμάς τους κοινούς θνητούς ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό Αθηναίων θεωρεί τον κ. Καμίνη πετυχημένο δήμαρχο, οπότε προτίθεται να τον ξαναψηφίσει. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Καμίνης κάθε άλλο παρά ακραίος είναι, δεν θα ήταν παράλογο τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξουν. Ομως οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων προτίμησαν να αναζητήσουν έναν “καθαρόαιμο” κομματικό υποψήφιο - αφενός για να καταγράψουν τις δυνάμεις τους και αφετέρου για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, που έτσι κι αλλιώς λατρεύουν τις μονομαχίες του... “ημέτερου φωτός” με το “αντίπαλο σκοτάδι”. 

Ετσι, για μια ακόμα φορά τα μεγάλα ελληνικά κόμματα δεν μπόρεσαν να κάνουν μια μικρή υπέρβαση, και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν για να μη δουν στην κάλπη την πλάτη του... Κασιδιάρη. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω κι εγώ να δω στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, αλλά υποψιάζομαι ότι τελικώς, για να μη βγει φασίστας δήμαρχος στην Αθήνα, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστούν να στηρίξουν τον κ. Καμίνη. Θα αναγκαστούν δηλαδή να πράξουν το αυτονόητο, που έπρεπε ήδη να είχαν πράξει αν ήταν πραγματικά μεγάλα κόμματα και αν ασκούσαν πολιτική βάσει μακροχρόνιων στρατηγικών επιλογών. Δυστυχώς όμως, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το... πάλαι ποτέ μεγάλο ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να ασκούν πολιτική με γνώμονα τα κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα και τις επιθυμίες των πιο ακραίων οπαδών τους.

Και αν στο Δήμο Αθηναίων οι επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξηγήσιμες έστω και μέσα από το πρίσμα του μικροκομματικού συμφέροντος, οι επιλογές των δυο αυτών κομμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένουν... ανεξήγητες. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει στα κρυφά -τουλάχιστον μέχρι τώρα- τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, που ήταν αντίπαλός της στις προηγούμενες εκλογές και ο οποίος έχει περάσει γενεές  δεκατέσσερις τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Οι μισοί οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον κ. Τατούλη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Σαμαρά να τους αγνοήσει και να προσφέρει το χρίσμα στον νυν περιφερειάρχη, που κάθε άλλο παρά... Καμίνης είναι. 

Για την ακρίβεια ο Πέτρος Τατούλης είναι το αντίθετο του Γιώργου Καμίνη, καθώς είναι γνήσιος εκπρόσωπος του παλαιοκομματικού κατεστημένου. Τι έκανε τέσσερα χρόνια ο κ. Τατούλης στην Πελοπόννησο; Τίποτα περισσότερο από το να μοιράσει χρήματα για την προβολή του... έργου του, σε αυτούς που έπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά να τον στηρίξει. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. 

Το μόνο λοιπόν που είχε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κατακτήσει την Περιφέρεια στην οποία εκλέγεται ο πρωθυπουργός, ήταν να στηρίξει ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, που θα συσπείρωνε τόσο τα μέλη του όσο και την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Αντί γι' αυτό όμως τι έκανε; Εβγαλε τα μάτια του μόνος του, επιλέγοντας τον Οδυσσέα Βουδούρη που δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τόσο οι μισοί Συριζαίοι όσο και η Κεντροαριστερά. Τι έχει ο κ. Βουδούρης που δεν το είχαν άλλοι εν δυνάμει υποψήφιοι; Εχει πίσω του ένα επικοινωνιακό σύστημα αντίστοιχου μεγέθους με αυτό του κ. Τατούλη, που προβάλλει πανελλαδικά το... έργο του. Γι' αυτό ο κ. Βουδούρης βγαίνει στα τηλεοπτικά κανάλια πιο συχνά κι από τη Μενεγάκη, και γι' αυτό παρουσιάζει τα βιβλία του δημοσιογράφος που έχει κατηγορηθεί (και δεν το έχει αρνηθεί) ότι παρακολουθούσε αγώνες της Φόρμουλας 1 μαζί με το Χριστοφοράκο.

Από εκεί και πέρα, το σκηνικό της πολιτικής παράνοιας το συμπληρώνουν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που... πέφτουν καθημερινώς από τα σύννεφα αλλά τελικά προσγειώνονται στην κάλπη των δυο κομμάτων. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, οι νεοδημοκράτες που θεωρούν λάθος την επιλογή Τατούλη θα ψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές κάποιον άλλο υποψήφιο ή λευκό, και στις ευρωεκλογές... δαγκωτό Νέα Δημοκρατία. Ομοίως και οι συριζαίοι που διαφωνούν με την επιλογή Βουδούρη, στις περιφερειακές εκλογές θα ψηφίσουν κάποιον άλλο υποψήφιο ή λευκό, και στις ευρωεκλογές... δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στιγμή βεβαίως δεν περνάει από το μυαλό τους ότι όποιος επιλέγει λάθος υποψήφιους, το πιο πιθανό είναι να επιλέξει και λάθος δρόμο στην πολιτική και στην οικονομία.

Βεβαίως, μέσα σε αυτό το σκηνικό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κάνουν την τελευταία στιγμή ακροδεξιά στροφή οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και να μας αναγκάσουν όλους στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουμε όλους αυτούς που βρίζουμε σήμερα. Το έχετε σκεφτεί αυτό; 

 Σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη προεκλογική περίοδος... Είναι εφιάλτης στο δρόμο προς τις κάλπες.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Σ.σ. Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε πριν την... κωλοτούμπα του ΠΑΣΟΚ. Για να γίνει εφιαλτικό το σκηνικό βάζουν όλα τα κόμματα το χεράκι τους γελοιοποιώντας πλήρως τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Οταν οι φασίστες βρουν στρωμένο το έδαφος από τις κολοτούμπες ποιος θα φταίει για τη κυριαρχία τους; 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 17:51