Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 14:27

Τα οδικά έργα του νομού, η μεγάλη πρόκληση των δημοτικών αρχών.

Γράφτηκε από τον

Τα οδικά έργα του νομού, η μεγάλη πρόκληση των δημοτικών αρχών.

Εξελίξεις για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Τσακώνα - Καλό Νερό αναμένεται να σηματοδοτήσει η επικείμενη συνάντηση του υπουργού μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με δημάρχους της Μεσσηνίας.  Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα καταβληθεί προσπάθεια να δημοπρατηθεί, εντός του 2014, το Τσακώνα - Καλό Νερό και ίσως το Καλαμάτα - Ριζομύλος. Αντιθέτως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα δημοπρατηθεί πολύ αργότερα. Η παραπάνω είδηση δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα σημαντικότερα οδικά έργα του νομού θα μπουν σε πορεία υλοποίησης.

 

 

Η δημοπράτηση των δρόμων είναι το πρώτο αλλά ταυτόχρονα το μεγάλο βήμα για την κατασκευή τους. Η εμπειρία χρόνων έχει όμως δείξει ότι δεν αρκεί. Τα εμπόδια που θα υπάρξουν, κατά τη φάση κατασκευής των έργων, είναι μεγάλα και γίνονται ανυπέρβλητα όταν δεν υπάρχει σωστή προετοιμασία αλλά και διαρκής παρακολούθηση που θα λύνει άμεσα και με ταχύτητα  οτιδήποτε προκύπτει. Η δημοπράτηση των δρόμων  και μάλιστα με κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις τα έργα κάποτε να ολοκληρωθούν, μιας και η «εκκρεμότητα» που δημιουργείται θα υπερβαίνει τη βούληση ή την προτεραιότητα του επόμενου υπουργού ή  της επόμενης κυβέρνησης. Με απλά λόγια, ακόμα και να μην θέλει στο μέλλον κάποιος να προχωρήσουν τα έργα, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να σταματήσει την υλοποίησή τους. Γιʼ αυτό και η δημοπράτησή τους έχει κομβικό χαρακτήρα.

 

Οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό, πέρα από τα εθιμοτυπικά, οφείλουν να συζητήσουν ένα μοντέλο παρακολούθησης του έργου, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θα υπάρξουν. Το κεντρικό ζήτημα των απαλλοτριώσεων – που δεν είναι μικρές –  πρέπει να τεθεί και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράλληλο με τη δημοπράτηση. Ο ανάδοχος που θα προκύψει να έχει καθαρό πεδίο έναρξης των εργασιών και όχι να περιμένει να ολοκληρωθούν διαδικασίες που και χρόνο παίρνουν και το έργο βαρύνουν με καθυστέρηση και επιπρόσθετο κόστος.  Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις δικές τους υπηρεσίες και να ενταχθούν στο γενικότερο σχεδιασμό, έτσι ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στο ξεπέρασμα των εμποδίων, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.

 

Οι συγκεκριμένοι οδικοί άξονες, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, έχουν τεράστια σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της Μεσσηνίας. Η σύνδεση και ενοποίηση των τουριστικών περιοχών του νομού, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια για ολιγωρίες. Η ευκαιρία που σήμερα δίνεται και η ευνοϊκή πολιτική συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί από βιασύνες και αστοχίες. Οι περισσότεροι δημοτικοί παράγοντες έχουν εμπειρία και ξέρουν πού μπορεί να στραβώσουν τα έργα. Η δημιουργία μιας ομάδας ειδικών, από έμπειρους υπηρεσιακούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες, που θα ασχολείται με την επιτάχυνση και το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών είναι η ελάχιστη υποχρέωση και συμβολή.

 

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων οδικών αξόνων τα επόμενα 5χρόνια είναι ένας εφικτός στόχος. Οι νέοι δημοτικοί άρχοντες ας έχουν υπόψη τους πως αν στις επόμενες δημοτικές εκλογές πάνε με ολοκληρωμένα αυτά τα οδικά έργα θα κάνουν έναν υγιεινό εκλογικό περίπατο. Έχουν, λοιπόν, στρωμένη μπροστά τους μια τεραστία ευκαιρία. Στο χέρι τους είναι να την αξιοποιήσουν, τόσο για το συνολικό συμφέρον όσο και για το μικροκομματικό, της επανεκλογής τους. Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η οποία έπρεπε να πρωταγωνιστεί συνενώνοντας και συντονίζοντας αυτές τις προσπάθειες. Αλλά, ως φαίνεται, προς το παρόν είναι απασχολημένη με το ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία και κυρίως με την ένταξη του αεροδρομίου της Τρίπολης.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com