Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 15:17

Πόλεμος λάσπης μεταξύ επίδοξων υποψηφίων βουλευτών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας σκληρός πόλεμος διεξάγεται αυτή την περίοδο στο εσωτερικό της Ν.Δ. στην περιοχή. Οι επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές είναι πολλοί και ο καθένας από την πλευρά του «ποντάρει» στις σχέσεις του με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πλέον είναι όλοι φίλοι του αρχηγού και έτσι η μάχη που δίνεται στο παρασκήνιο είναι σκληρή και χρησιμοποιούνται όλα τα θεμιτά αλλά κυρίως αθέμιτα μέσα και επιχειρήματα προκειμένου να επιβληθεί ή να αποτραπεί μια υποψηφιότητα. Παρακολουθώντας συγκεκριμένα blogs στο Διαδίκτυο - που έχουν αναλάβει τη βασική αντιπροσωπεία στην περιοχή - μπορεί ο καθένας να απολαύσει απίθανες θεωρίες συνωμοσίας και να γελάσει με την καρδιά του με τα ξεκατινιάσματα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μεγαλύτερο θόρυβο κάθε φορά, τον κάνουν διάφοροι «πολιτικοί ντενεκέδες», οι οποίοι επειδή δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη πολιτική και κομματική παιδεία, βγάζουν τα πάντα στη φόρα, κατά πώς τους βολεύουν βέβαια. Πολλές φορές όμως μέσα στο παραλήρημα επιβεβαιώνεται το γνωστό «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Αυτό όμως είναι η επιφάνεια γιατί από κάτω βρίσκεται η έλλειψη μέτρου και πολιτικής ηθικής μιας και διάφοροι, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία, εκτοξεύουν τόνους λάσπης, συκοφαντώντας και καταπατώντας κάθε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο τρόπος που συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια, κυρίως στα κόμματα εξουσίας, και η ανάγκη να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των «βαρόνων», έχει δημιουργήσει, εδώ και χρόνια, ένα ιδιότυπο πολιτικό προσωπικό που συμπληρώνει κάθε φορά τα ψηφοδέλτια, το οποίο κινείται στα όρια της γραφικότητας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βόλευε συγκυριακά κάποιους αλλά οδήγησε στην απαξίωση των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων συνολικά. Δεν είναι τυχαίο που τα κόμματα δυσκολεύονται να βρουν αξιοπρεπή πρόσωπα για να συμπληρώσουν τα κενά στα ψηφοδέλτιά τους. Κανένας σοβαρός δεν θέλει να μπει στην ίδια μοίρα με τα πολιτικά νούμερα. Αποτέλεσμα η διαρκής ανακύκλωση γραφικών μωροφιλόδοξων που κατεβάζουν το επίπεδο της πολιτικής και του διαλόγου.

Η μεγαλύτερη όμως ζημιά είναι ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι δυνατή η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, συνεπείς παρουσίες με δράση στις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματικούς χώρους που θα επιβραβεύονταν με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια εγγράφοντας ταυτόχρονα υποθήκες για μελλοντική εκλογή τους. Η ανανέωση, έτσι, γίνεται με ανορθολογικούς όρους και πολλές φορές επιβάλλεται από τα πάνω. Το υπάρχον σύστημα πριμοδοτεί ταυτόχρονα την άλλη μεγάλη πληγή της πολιτικής ζωής που είναι η οικογενειοκρατία. Οι γόνοι επιδιώκουν και μπαίνουν χωρίς πολλά - πολλά στα ψηφοδέλτια με μοναδικό προσόν… την συγγενική σχέση. Μόνο που αυτό δεν είναι σύγχρονη δημοκρατία αλλά κεκαλυμμένη βασιλεία. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και ειδικότερα των ραδιοτηλεοπτικών, έχουν καταστήσει την ενασχόληση με την πολιτική από κίνητρο προσφοράς σε ακριβό σπορ για λίγους. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε νομούς όπως η Μεσσηνία η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για όποιον επιθυμεί μια αξιοπρεπή καταγραφή, ενώ για όποιον χτυπά με αξιώσεις εκλογή, το κόστος εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Ο φαύλος αυτός κύκλος πλήττει την αυτονομία της πολιτικής και οδηγεί στην απομάκρυνση απ’ αυτή κάθε ανθρώπου που δεν θέλει το νταραβέρι και την ομηρία από μικρούς ή μεγάλους «νταβατζήδες». Είναι προφανές ότι η κρίση και η απαξίωση της πολιτικής εδράζεται σ’ αυτές ακριβώς τις στρεβλώσεις.

Τα όργανα στη Ν.Δ. έχουν αρχίσει από πολύ νωρίς. Η νέα ηγεσία και το ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς. Ακόμα και τα πλέον απίθανα πρόσωπα, επειδή κάποια στιγμή συγκυριακά βρέθηκαν κοντά στον νυν αρχηγό του κόμματος, έχουν βάλει πλώρη για υποψηφιότητα, μετρώντας τον πολιτικό τους ίσκιο το καταμεσήμερο. Η ηγεσία του κόμματος πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο. Η πληγή που έχει ανοιχτεί είναι μεγάλη και αν δεν καθαριστεί το συντομότερο θα υποστεί σημαντική βλάβη τόσο το συγκεκριμένο κόμμα όσο και συνολικότερα το τοπικό πολιτικό σύστημα. Αν η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν ανατραπεί, απλώς θα βουλιάξουν όλοι μαζί.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER