Τετάρτη, 04 Μαϊος 2011 15:35

Καλές οι μεγάλες ιδέες αλλά πρέπει να κοπούν και τα βάτα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και η περί αυτόν ηγετική ομάδα ξεδιπλώνει καθημερινά το όραμά του για τη «νέα Πελοπόννησο». Το όραμα αυτό είναι κάπως μεγαλεπήβολο και δεν χωρά  στη λογική των συνηθισμένων μυαλών. Είναι έξω και πέρα από το γνωστό, πεζό και αυτονόητο. Κινείται στη σφαίρα της φαντασίας ενός νέου μεγαλοϊδεατισμού που ξεπερνά τη μικρότητα και τον επικοινωνισμό του παλιού πολιτικού κόσμου. Ο νέος πολιτικός κόσμος προφανώς και δεν θα γεννηθεί από παρθενογένεση αλλά από την εκδίκηση των αποτυχημένων του παλιού!!!

Δεν φταίει η άνοιξη ούτε μας πείραξε η χοληστερίνη από τη μεγάλη κατανάλωση αρνιού. Εχουμε απλώς αρχίσει να «ρετάρουμε» από τις μεγάλες δόσεις αρλουμπολογίας που δεχόμαστε. Γιατί, όταν από τη μια μεριά ακούς αυτά τα ωραία για fast track  και πρότυπα ευρωπαϊκά, για λύσεις πρωτοποριακές  και σχέδια ανάπτυξης πέρα και έξω από τα συνηθισμένα, για μεγάλες επενδύσεις και οδικά έργα με αυτοχρηματοδότηση, και αμέσως μετά πληροφορείσαι ότι ένα χαρτί της απολύτου καθημερινότητας στο  Δημόσιο ταξιδεύει οδικώς από την Καλαμάτα στην Τρίπολη για να υπογραφεί επειδή δεν έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα της υπογραφής, τότε αρχικώς μειδιάς. Αν την ίδια ώρα πέσεις και πάνω σε κανένα τηλεοπτικό διάγγελμα αφόρητης γενικότητας και εμφανούς ασχετοσύνης, κεκαλυμμένης  με ύφος χιλίων πιθήκων, την βαράς την παράκρουση.

Η αλήθεια είναι ότι ο περιφερειάρχης στη θεωρία τα λέει καλά. Πολλές φορές κινείται βέβαια εκτός συμβατικών πλαισίων, θέτοντας υψηλούς στόχους, αλλά αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν υπήρχε και μια σχετική …γείωση. Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Με εξαίρεση ορισμένους από τους νομαρχιακούς αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι έχουν και εμπειρία και πολιτική επάρκεια να διαχειριστούν μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας με αποτελεσματικό τρόπο, όλο το άλλο σύστημα κινείται στον κόσμο της …διανόησης. Πρόκειται, δηλαδή, για «καλλιτέχνες» που έχουν από ελάχιστη έως μηδενική σχέση με το αντικείμενο. Η αφηρημένη τέχνη μπορεί βέβαια να αρέσει σε πολλούς αλλά επειδή έχουμε χορτάσει με πολιτικά λόγια του αέρα - τα οποία εκτός όλων των άλλων τα πληρώνουμε και ακριβά - καλό θα ήταν να βρεθεί και κανένας που θα κάνει τη δουλειά.

Ο καιρός περνά και πλέον τα πολλά μπλα – μπλα στην τηλεόραση, οι βαθυστόχαστες αναλύσεις και οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις της πραγματικότητας δεν προσφέρουν τίποτα αν δεν βρεθεί κάποιος να κόψει τα βάτα στο δρόμο. Ωραία τα μεγάλα σχέδια για πρότυπη ανάπτυξη αλλά αν δεν τρέξει άμεσα βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών, δεν προχωρήσουν έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στους παράλιους οικισμούς και δεν ολοκληρωθεί η κατασκευή βασικών οδικών αξόνων στην περιοχή, θα παραμείνουν λόγια του αέρα. Αλλωστε για να μην ξεχνιόμαστε μεγάλα σχέδια και τόμους με μελέτες είχαν και οι προηγούμενοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Αλλά τα ιλουστρασιόν φυλλάδια και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις είναι απλώς θεάματα και αυτό είναι το μόνο που δεν μας έχει λείψει. Σε τελική ανάλυση καλά τα οράματα και οι μεγαλόπνοες επιδιώξεις αλλά αυτό που απαιτεί η εποχή είναι το συγκεκριμένο σχέδιο που θα οδηγεί σε ορατά μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ενα σχέδιο που θα βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, θα βοηθά την ανάπτυξη της περιοχής και θα υπηρετεί εντέλει το όραμα για τη δημιουργία μια νέας Πελοποννήσου. Αυτό, δυστυχώς, απουσιάζει και το χειρότερο είναι ότι κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται  ότι οι άνθρωποι που επελέγησαν για να κάνουν τη δουλειά  είναι τραγικά ανεπαρκείς.

Υ.Γ. Η αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από την πλειοψηφία. Η μείζων δείχνει ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το σοκ της ήττας ενώ η ελάσσων αδυνατεί να υπερβεί τους δογματισμούς και τις εμμονές που τη χαρακτηρίζουν. Η επιλογή να σηκώνονται υπέρμετρα οι τόνοι από ορισμένους λειτουργεί υπέρ της πλειοψηφίας, η οποία αφενός συσπειρώνεται και αφετέρου δικαιώνεται στα μάτια των πολλών ως αδίκως προπηλακιζόμενη. Το μέτρο δεν έβλαψε κανέναν, και όταν έχεις πάρει μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογές δεν μπορείς να παριστάνεις ούτε τον αυθεντικό υπερασπιστή του λαού ούτε αυτόν που κατέχει τη μοναδική αλήθεια. Ο μεγαλοϊδεατισμός δεν είναι τελικά μοναδικό προνόμιο της πλειοψηφίας αλλά συνολικότερο πολιτικό ζήτημα.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:08

NEWSLETTER