Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 14:36

Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Η ιστορία της διαχείρισης των απορριμμάτων όλα δείχνουν ότι δεν θα έχει καλό τέλος. Είναι προφανές πλέον ότι παίζουμε ξανά κανονικά την κολοκυθιά και οδηγούμαστε σε νέο αδιέξοδο. Η επιστροφή σε λύση διαχείρισης ανά δήμο, που νεκρανασταίνεται αυτήν την περίοδο, εκτός του ότι δεν απέδωσε στο παρελθόν, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε να λειτουργήσει με επωφελείς οικονομικούς όρους για τους πολίτες. Το σημαντικότερο ζήτημα βέβαια, που είναι  η χωρική τοποθέτηση κάθε μονάδα διαχείρισης, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ξεπεραστούν τα οικονομικά εμπόδια, παραμένει.

 

Να μην κοροϊδευόμαστε και κοροϊδεύουμε και τον κόσμο. Εδώ δεν κατέστη δυνατόν να χωροθετηθεί μια μονάδα σε επίπεδο σχεδόν περιφέρειας και θα γίνει σε 6-7 σημεία σε κάθε νομό; Αυτά δεν γίνονται. Απλώς θα γίνει ακόμα ένας κύκλος με μελέτες και αντιπαραθέσεις, για να κινηθεί το χρήμα, για να ανακαλύψουμε μετά από 3-4 χρόνια ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η λύση και να σκεφτούμε μετά κάτι άλλο. Αυτό γίνεται εδώ και  χρόνια, αυτό επαναλαμβάνεται τώρα με νέο περιτύλιγμα

 

Η νέα αναβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, είτε με τους μελλοντικούς σωρούς από τα σκουπίδια στους δρόμους, είτε με την προώθηση λύσεων που θα επιστρέφουν τα σκουπίδια στο πιάτο μας μέσα από την τροφική αλυσίδα. Ταυτόχρονα, φουσκώνει ακόμα πιο πολύ τον λογαριασμό της διαχείρισης, μιας και οι πολίτες θα πληρώσουν, τελικά, ακριβά τις αναβολές. Όλα αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν τυχαία. Οφείλονται στην ανεπάρκεια του τοπικού πολιτικού προσωπικού, το οποίο αρνείται να λάβει  πρωτοβουλίες, να βγει μπροστά, να συγκρουστεί, να αποκαλύψει, να επιδιώξει συγκλίσεις, να δημιουργήσει συμμαχίες και, στο τέλος, να επιτύχει ορθολογικές και βιώσιμες λύσεις.  Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπά που αρέσκονται στο  φίου – φίου και στις περικοκλάδες, μόνο και μόνο για να κερδίζεται πολιτικός χρόνος και να υφαρπάζεται η ψήφος των πολιτών. Στόχος δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων αλλά η διατήρηση των κατεστημένων μικροσυμφερόντων με μοναδικό γνώμονα την επανεκλογή. Τα προβλήματα, έτσι, λιμνάζουν και μεταφέρονται μαζί με τις ευθύνες από τον ένα στον άλλο, για να ακολουθούν στη συνέχεια συσκέψεις επί συσκέψεων, συναντήσεις και επαφές,  να διατυπώνονται ευχές, αδιαφορώντας αν διαιωνίζεται το πρόβλημα. Το έργο γνωστό και πολυπαιγμένο.

 

Οι τοπικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε άμοιροι ευθυνών αλλά ούτε και δημόσιοι υπάλληλοι ώστε να υλοποιούν πότε την μία και πότε την άλλη επιλογή των κυβερνητικών παραγόντων. Η διαχείριση των απορριμμάτων όσο αφορά  την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση άλλο τόσο αφορά και την κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς. Είναι καιρός να τελειώνει το παιχνίδι της μεταβίβασης των ευθυνών. Και καθώς  κράτησε πολύ το καλαμπούρι, πρέπει να γίνει κατανοητό απʼ όλους τους τοπικούς φορείς ότι  λύση στο πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε επίπεδο περιφέρειας, και θα αφορά είτε τους τρεις νομούς της νότιας Πελοποννήσου είτε ολόκληρη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, που θα περιλαμβάνει τα πάντα, επεξεργασία, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λ.π. Το πώς, το πού και το γιατί μας το δείχνει η εμπειρία άλλων περιοχών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, ούτε πρόκειται να εφαρμόσουμε εμείς κάτι πρωτότυπο και δύσκολο. Μια απλή αντιγραφή καλούμαστε να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε. Το μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας και η επιλογή των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη φαντάζει εδώ και χρόνια ως μονόδρομος, τον οποίο πεισματικά δεν βλέπουν τοπικοί παράγοντες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

 

Οι τοπικοί παράγοντες όλα αυτά τα χρόνια, αντί να διεκδικήσουν το αυτονόητο, αποδέχθηκαν την ένταξή τους σε αστεία σχέδια, επιπέδου δεματοποιητών. Δεν επιδίωξαν μια λύση περιφερειακού χαρακτήρα προκειμένου να υπάρχει το απαιτούμενο μέγεθος αλλά και η απαραίτητη οικονομία κλίμακος που θα έδινε  προοπτική για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας, με βάση ό,τι  προκριθεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ακόμα και τώρα σέρνονται πίσω από τον έναν και τον άλλο «μάγο» και ταυτίζονται με αμφιλεγόμενες και ακριβές επιλογές. Η λύση βρίσκεται στον ειλικρινή δημόσιο διάλογο. Όσο αυτό δεν γίνεται, τόσο θα πληρώνουμε ακριβά τις, κατώτερες των περιστάσεων, τοπικές πολιτικές ηγεσίες μας.

 

 

panagopg@gmail.com