Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011 14:27

Λάδι, Κρήτη και Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Δυναμική παρουσία στην κορυφαία έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA 2011 της Γερμανίας προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, με στόχο να προβάλει την απαράμιλλη ποιοτική αξία του κρητικού προϊόντος και ν' ανοίξει δρόμους για την οργανωμένη προώθησή του στη διεθνή αγορά".
Η φράση αυτή προέρχεται από ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας και έρχεται να θυμίσει ότι στη Μεσσηνία (και την Πελοπόννησο εσχάτως) έχουμε χορτάσει από λόγια άνευ αντικρύσματος και πρακτικών ενεργειών.
Ψάχνοντας διαπιστώσαμε ότι "το Δίκτυο του Κρητικού Ελαιολάδου συστάθηκε πριν από περίπου 10 μήνες με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και άλλων οκτώ φορέων με βάση το δόγμα ότι προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η ελιά, το κρασί, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και η τοπική γαστρονομία στο σύνολό της, καθώς και ο τουρισμός μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στον υπόλοιπο κόσμο". Στο Δίκτυο συμμετέχουν: Το ΚΕΚ τεχνικές σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο/Παράρτημα Κρήτης. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. Ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου. Η Ενωση Ξενοδόχων Κρήτης. Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης. Και το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας. Στις πρώτες ενέργειες του Δικτύου συγκαταλέγεται η διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου σε ξεναγούς και τους διευθυντές ξενοδοχείων, τον περασμένο Φεβρουάριο, με επίκεντρο τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως λάδι, κρασί, μέλι, κτηνοτροφικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ο τρόπος παραγωγής τους, η σημασία και ο ρόλος τους στην τοπική γαστρονομία και γενικότερα στην κρητική διατροφή. Ως
δεύτερη ενέργεια παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες ένα τρίπτυχο φυλλάδιο το οποίο διανέμεται δωρεάν στους αρχαιολογικούς χώρους, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, στα γραφεία του ΕΟΤ, στις αγροτικές εκθέσεις, όπως ο Αγροτικός Αύγουστος στα Χανιά - μέσω του κρητικού συμφώνου ποιότητος. Στην έκθεση της
Γερμανίας -την οποία επισκέπτονται 80.000 άτομα- και σε ενιαίο περίπτερο θα συμμετέχουν 16 επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη.
Στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο τι γίνεται;
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 25 χρόνια μετά Στο έλεος της βροχής »