Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 16:58

Στο έλεος της βροχής

Γράφτηκε από τον

Ασφαλώς και δεν είναι σύμπτωση αλλά… σύμπτωμα του τρόπου διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων της πόλης. Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί πριν από 3 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου 2008, όταν μια καταιγίδα έπνιξε την Καλαμάτα. Θα μπορούσε να έχει γραφτεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 όταν το φαινόμενο επαναλήφθηκε. Επιστρέφοντας από την άδεια, το ανέσυρα με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή οι δημοτικοί παράγοντες θα αντιληφθούν πως δεν παρέλαβαν μόνον καρέκλες αλλά ανέλαβαν και ευθύνες:

Tο χθεσινό κείμενο για την "καταιγίδα της προειδοποίησης" είχε γραφεί όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας έδινε συνέντευξη για το θέμα της κακοκαιρίας. Και με αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι η δημοτική αρχή δεν αξιολογεί όπως πρέπει προβλήματα και κινδύνους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όχι μόνον προετοιμασία για το έκτακτο αλλά ούτε χρονοδιάγραμμα επεμβάσεων.
Η φράση κλειδί είναι το "ακραίο καιρικό φαινόμενο". Ενας τέτοιος χαρακτηρισμός για μια συνήθη καλοκαιρινή καταιγίδα, αποτελεί και το άλλοθι για την ανεπάρκεια αυτών που διαχειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις. Το φαινόμενο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως "έντονο" αλλά είναι απολύτως σύνη­θες, επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο και μάλιστα περισσότερες φορές της μιας. Τα πράγματα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή έχουν μια σειρά και έτσι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν:
Τα φρεάτια ήταν βουλωμένα γιατί κανένας δεν τα καθαρίζει. Αν δεν είναι κλειστά από χέρι για να μην... μυρίζουν, κλείνουν από τα σκουπίδια και τα φύλλα που καταλήγουν σε αυτά. Τα οποία... εμπλουτίζονται από τα αντί­στοιχα υλικά που κατεβάζει το νερό από τους δρόμους που βρωμοκοπάνε. Τέτοιο φαινόμενο δεν θα υπήρχε αν τη δουλειά της βροχής έκανε η... μάνικα προγραμματισμένα όλο το καλοκαίρι. Η καθαριότητα με τις σαρωματίνες είναι για το... θεαθήναι και δεν έχουμε χρείαν άλλων μαρτύρων πέραν της ετήσιας εμπειρίας μετά από έντονη βροχόπτωση.
0 κ. δήμαρχος παρέκαμψε το θέμα της κατάστασης του δικτύου ομβρίων για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει προγραμματίσει κάποιο έργο σχετικά με αυτό. Και όλοι γνωρίζουν ότι είναι ανεπαρκές να σηκώσει ακόμη και τις ποσότητες νερού στη συνήθη βροχή, χωρίς να γίνουν οι δρόμοι της πόλης πο­τάμια και τα χαμηλότερα σημεία... λίμνες.
Ορισμένα ρέματα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου για μια ακόμη φορά "έδειξαν τα δόντια τους". Και η απάντηση σε αυτό το ζήτημα είναι απλώς το... σβάρνισμα της λάσπης για να μην διαμαρτύρονται οδηγοί και πεζοί για το τριτοκοσμικό του πράγματος. Ουδεμία μέριμνα για καθαρισμούς και προ­στασία, ακόμη και εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει η ύψιστη ετοιμότητα.
Υ. Γ.: Ούτε η χρονική στιγμή είναι τυχαία. Ρωτήστε τους Νησιώτες για το πανηγύρι και τη βροχή.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr