Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011 12:29

Αξιολόγηση της ...ελεγχόμενης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αναφορά στο "κυκλοφοριακό πρόβλημα" της Καλαμάτας έχει καταλήξει πλέον κοινοτυπία και με πρώτη ματιά η επανάληψη δεν έχει να προσφέρει τίποτε. Ομως η αξία κάποιων πραγμάτων μεταβάλλεται στο χρόνο και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η ενασχόληση με αυτά. Πριν από καιρό εφαρμόστηκε ως μέτρο κυκλοφοριακής ρύθμισης η ελεγχόμενη στάθμευση και από τότε θεωρήθηκε ως… λύση (για την ακρίβεια μέρος της λύσης) με αποτέλεσμα στο πέρασμα του χρόνου να επεκτείνεται.
Αυτό το οποίο όμως θα πρέπει να επισημάνουμε είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση από την εφαρμογή του μέτρου και η δημοτική αρχή συνεχίζει να κινείται στα τυφλά. Και με μοναδικό κίνητρο, όπως δείχνουν τα πράγματα, τη… συλλογή ευρώ για τα ταμεία του δήμου. Μια τέτοια πρακτική είναι αδιανόητη για τις σοβαρές υποθέσεις της πόλης. Οταν εφαρμόζεται ένα μέτρο που αλλάζει τα δεδομένα σε στάθμευση και κυκλοφορία, είναι απαραίτητη η διαρκής παρατήρηση και μελέτη των επιπτώσεων που υπάρχουν έτσι ώστε να λαμβάνονται και τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.
Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται στους αρμοδίους της δημοτικής αρχής είναι απλά: Πόσο βοήθησε στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος (και του συναφούς της στάθμευσης) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στην Καλαμάτα; Πώς εκτιμάται το κοινωνικοοικονομικό ισοζύγιο "κέρδη και… ζημίες" από το εγχείρημα; Θα συνεχίσει ο δήμος στην ίδια κατεύθυνση; Σκοπεύει να συνοδεύσει αυτή την πολιτική με κάποια άλλα μέτρα για τη βελτίωση του επίμαχου ισοζυγίου;
Εκ του προχείρου απαντήσεις μπορεί να δώσει ο καθένας, άλλωστε οι δημοτικοί παράγοντες έχουν εθιστεί πλέον στα επικοινωνιακά τρικ καθώς το έλλειμμα πολιτικής κουλτούρας είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Θα πει κάποιος ότι τα νέα ήθη και έθιμα στην πολιτική την έχουν κάνει… αχρείαστη, αλλά τελικά αυτό είναι και το πρόβλημα (και) στη διαχείριση των τοπικών θέσεων (φυσικά όχι μόνο στο Δήμο Καλαμάτας). Επιμένοντας σε… πεπαλαιωμένες αντιλήψεις για την ευθύνη των πολιτικών, περιμένουμε κάποιες απαντήσεις για το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στο έλεος της βροχής Εξαγωγές και …αντίσταση »

NEWSLETTER