Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 15:21

Η ανάπλαση της πλατείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στην Καλαμάτα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο κατά το παρελθόν έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και φυσικά θα συνεχίσει να προκαλεί εν μέσω κρίσης.
Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την ιεράρχηση των αναγκών και το κατά πόσον ήταν αναγκαία η ανάπλαση της πλατείας έτσι όπως επιχειρείται. Κάποιοι μάλιστα τόνιζαν πως τόσο το σχέδιο με το οποίο έχουν τοποθετηθεί οι μαρμάρινες πλάκες στην πλατεία όσο και η ποιότητα των υλικών, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε μικρές παρεμβάσεις συντήρησης, ανάδειξης και εμπλουτισμού με πράσινο. Οι λιγοστές φωνές δεν εισακούστηκαν φυσικά καθώς η λέξη "ανάπλαση" έλκει την εξουσία και τα πρόσωπα που θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην πόλη ακόμη και αν αυτή είναι κακής ποιότητας, ασύμβατη με τις πραγματικές ανάγκες και δαπανηρή για τις συνθήκες που διαμορφώνονται.
Το δεύτερο σχετίζεται με το… χρώμα της ανάπλασης. Σε ένα σχηματικό ερώτημα θα έπρεπε να δοθεί απάντηση αν θέλουμε το λευκό του μαρμάρου ή το πράσινο της βλάστησης. Αν κρίνουμε από την ανάπλαση στα "Ψαράκια", η οποία είναι μέρος της συνολικής, η απάντηση έχει δοθεί έστω και με μικροαλλαγές (ελπίζουμε και χωρίς εμπλουτισμό του πρασίνου με κυλιόμενες γλάστρες εισαγωγής). Ελπίζουμε να διαψευσθούμε αλλά δεν απαγορεύεται να είμαστε… υποψιασμένοι.
Το τρίτο συνδέει το θέμα με την πεζοδρόμηση της Αριστομένους μέχρι τα φανάρια της Φραντζή. Οταν κάποιος υποβάλλεται σε τεράστια έξοδα για να κάνει μια τέτοιας έκτασης παρέμβαση, παίρνει και πρωτοβουλίες που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση. Η διατήρηση της διόδου εξυπηρετεί μόνον την εισπρακτική λογική του δήμου αλλά και των πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να παρκάρουν δίπλα από τον προορισμό τους. Οχι μόνον δεν ανταποκρίνεται σε κυκλοφοριακές ανάγκες αλλά αντιθέτως περιπλέκει την κατάσταση στο κέντρο σπρώχνοντας την κίνηση προς αυτό. Το γεγονός ότι έγινε ανάπλαση στο πεζοδρόμιο, ακολουθεί στην πλατεία και κάποτε στο μέλλον θα πεζοδρομηθεί η Αριστομένους συνιστά έλλειψη σχεδίου και οράματος, σπατάλη πόρων και αισθητική του τύπου "γάιδαρος με σέλα".
Από εκεί και ύστερα, από τη στιγμή που ξεκινάει το έργο χρειάζεται μια πολύ σημαντική υπενθύμιση στους αρμοδίους: Δεν υπάρχουν πολυτέλειες για κακή οργάνωση της όλης επέμβασης γιατί αυτή θα γίνει στο κέντρο της πόλης σε μια κρίσιμη περίοδο και τυχόν αστοχίες θα έχουν σοβαρή επίπτωση στη ζωή και την κίνηση της πόλης. Οπως επίσης δεν υπάρχουν περιθώρια για κακοτεχνίες και μαϊμουδιές που μπορούν να αφήσουν σημάδια και να υποβαθμίσουν την ποιότητα της επέμβασης. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διαμηνυθεί στον ανάδοχο ότι θα τηρηθούν αυστηρότατα οι προδιαγραφές, θα υπάρχει επίβλεψη σε κάθε βήμα και ο δήμος θα παρεμβαίνει στη διεύθυνση του έργου προκειμένου να προστατεύσει την κακή και κατά το δυνατόν χωρίς προβλήματα υλοποίησή του.
Αν ο δήμος δεν κάνει όλα αυτά και πρόσθετα ορισμένα άλλα τα οποία ενδεχομένως κριθούν αναγκαία, η πείρα διδάσκει ότι μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χαράτσι και λαθροχειρίες Αρχαιότητες και ανάδειξη »

NEWSLETTER