Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 21:37

Αρχαιότητες και ανάδειξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από αυτή τη στήλη εδώ και πολλά χρόνια επιμένουμε στην ανάγκη να περιλάβει στην ατζέντα του ο Δήμος Καλαμάτας την υπόθεση ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην περιοχή της Θουρίας. Το γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα οι αρμόδιοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της υπόθεσης δικαιώνει την επιμονή μας - και υπό όρους μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση έργων που θα φέρουν στην επιφάνεια την πλούσια ιστορία της περιοχής.
Παρά το γεγονός ότι οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θουρίας έχουν αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια έχοντας φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα, μέχρι πριν από λίγο σχετικά καιρό η σημασία της περιοχής ήταν άγνωστη ακόμη και στους ντόπιους. Στην προβολή της συνέτειναν τόσο οι προσπάθειες των αρχαιολόγων όσο και το ενδιαφέρον που έδειξε η ηγεσία του τ. Δήμου Θουρίας, που συνέδραμε στο μέτρο του δυνατού.
Τα τελευταία ευρήματα πιστοποίησαν τη σημασία της περιοχής, ενώ προκάλεσαν την ενεργοποίηση και άλλων παραγόντων. Οσοι από αυτούς πήγαν στην περιοχή για ξενάγηση, γνώρισαν καθυστερημένα όχι μόνο την ύπαρξη των αρχαιοτήτων, αλλά και ένα εκπληκτικό τοπίο να απλώνεται στα πόδια τους, με το μάτι να φτάνει στον κάμπο και στις αντίπερα λοφοσειρές. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός φύσης και αρχαιοτήτων μπορεί να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι είναι ο μόνος εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος ανατολικά του Παμίσου προσδιορίζει και τη θέση την οποία θα πρέπει να πάρει στις προτεραιότητες του Δήμου Καλαμάτας.
Ενα βήμα έχει γίνει, χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα. Οι απαλλοτριώσεις για παράδειγμα είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα - και εφόσον δεν ενεργοποιηθεί ο δήμος υπάρχει κίνδυνος να κλείσει εντελώς η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων. Ως εκ τούτου ο δήμος οφείλει από τη μια πλευρά να πιέσει με κάθε τρόπο για τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων και από την άλλη να αναζητήσει χορηγούς οι οποίοι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το όλο εγχείρημα. Το κύρος του ως θεσμού είναι απαραίτητο και η ενεργοποίηση ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, απολύτως αναγκαία.
Μια ορισμένη ιδιαιτερότητα παρουσιάζει το θέμα της πρόσβασης, και θα πρέπει να τονιστεί πως η προσέγγισή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Επειδή πολλά λέγονται και είναι άγνωστο πώς… μεταφράζονται και τι καταλαβαίνουν εκείνοι που δεν γνωρίζουν την περιοχή, πρέπει να τονίσουμε ότι η οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, ακόμη και αν χρειαστεί αρκετός… ποδαρόδρομος. Είναι αδιανόητο να προσχωρήσει κανένας στη λογική των αυτοκινήτων που ανεβοκατεβαίνουν, γιατί κάτι τέτοιο όχι μόνον απαιτεί μεγάλης έκτασης έργο, αλλά και θα οδηγήσει σε καταστροφικές επεμβάσεις στο περιβάλλον και σε υποβάθμιση του χώρου στον οποίο αναπτύσσονται οι αρχαιότητες.
Ο δήμος διαθέτει ένα πλήθος μηχανικών πλέον και οι αρχαιότητες της περιοχής είναι διάσπαρτες σε πολλά σημεία πάνω και κάτω από τον εθνικό δρόμο. Εκείνο που χρειάζεται είναι να σχεδιαστεί γρήγορα ένας χάρτης όδευσης της περιοχής και να προσδιοριστούν ήπιες επεμβάσεις για την προσέγγιση στον μνημειακό πλούτο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:35
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ανάπλαση της πλατείας Δήμοι και γεωργία »

NEWSLETTER