Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 13:03

Δήμοι και αλληλεγγύη (1)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η οργάνωση της αλληλεγγύης στα στρώματα της κοινωνίας που υποφέρουν και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη για τη ζωή τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός που βρίσκεται αντικειμενικά πιο κοντά στον άνθρωπο, οφείλει να οργανώσει πολύμορφα αυτή την αλληλεγγύη. Εν προκειμένω συνταγές δεν υπάρχουν, ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί ο καθένας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται κατά περίπτωση.
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μεγάλη αναταραχή σχετικά με το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς όλοι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μεγάλα ποσά. Η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς υπάρχει πλήθος λαθών προς τα πάνω, στους τελευταίους λογαριασμούς οι αξίες των ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις μπήκαν με νέες τιμές, ενώ στα εκτός σχεδίου η επιβάρυνση είναι διπλή καθώς έτσι γίνεται ο υπολογισμός του δημοτικού τέλους για τα ακίνητα. Η λογική είναι "σκάσε, πλήρωνε και από του χρόνου βλέπουμε".
Οι ενστάσεις για τη νομιμότητα του φόρου αλλά και της διακοπής παροχής κοινωνικού αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα θα κριθούν από τη δικαιοσύνη που αποτελεί διακριτή εξουσία και δεν θα πρέπει να ενεργεί με πολιτικές υπαγορεύσεις από όπου και αν προέρχονται αυτές. Το πολιτικό πρόβλημα που συνιστά η επιβολή τέτοιων επαχθών μέτρων θα κριθεί στους κοινωνικούς αγώνες και τις κάλπες. Η στάση του καθενός απέναντι στην "υποχρέωση" που θέσπισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταχρώμενη τη λαϊκή εντολή, θα κριθεί προσωπικά με τη στάθμιση όλων των παραμέτρων. Από εκεί και ύστερα όμως υπάρχει το ζήτημα της αλληλεγγύης σε εκείνα τα στρώματα της κοινωνίας που δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνδράμουν οι δήμοι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η αντίδραση ξεκίνησε από δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής όπου η ανεργία και η ανέχεια χτυπούν "κόκκινο". Μια αντίδραση στην οποία πρωταγωνιστούν και δήμαρχοι εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ (Ιλιον, Νίκαια, Κορυδαλλός) και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους από τη νομική υποστήριξη μέχρι την επανασύνδεση.
Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του για τις πρωτοβουλίες αυτές, οι χαρακτηρισμοί πολλές φορές μπορεί να είναι εύκολοι ή αβασάνιστοι και σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν ακρότητες από την πλευρά αυτών που παίρνουν ή εξαγγέλλουν ή ζητούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Το πρόβλημα που χρειάζεται άμεσα να αντιμετωπισθεί και να εκδηλωθεί παντοιοτρόπως η αλληλεγγύη της αυτοδιοίκησης, είναι τα μέτρα για εκείνα τα στρώματα που εξ αντικειμένου αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Σε αυτό το πεδίο άλλωστε μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων σχετικά με το ρόλο της αυτοδιοίκησης σε αυτή την υπόθεση. Τα πράγματα είναι απλά: Αυτός που κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα και μάλιστα μέσα στο χειμώνα είναι ο άνεργος και εκείνος που πασχίζει να εξασφαλίσει το φαγητό της οικογένειάς του. Και μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο κανένας δεν μπορεί να μείνει αδρανής με οποιαδήποτε δικαιολογία.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμοι και γεωργία Δήμοι και αλληλεγγύη (2) »

NEWSLETTER