Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 08:20

Το ραντεβού για την Ολυμπία

Γράφτηκε από τον

Το ραντεβού για την Ολυμπία

Με τα πολλά το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα για το θέμα της Ολυμπίας Οδού στην ακροτελεύτια παράγραφο του οποίου αναφέρεται ότι "θεωρεί την απόπειρα αναστολής, ή ματαίωσης της ολοκλήρωσης του έργου όπως έχει σχεδιαστεί μέχρι την Τσακώνα, ως πράξη εχθρική κατά του Νομού Μεσσηνίας, που πλήττει την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία. Είναι μια ενέργεια από αυτές που αναδεικνύουν την αναξιοπιστία του κράτους. Ο Δήμος θα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και θα αγωνιστεί με οποιαδήποτε μορφή πάλης επιλέξει, για την ολοκλήρωση του έργου, σε συντονισμό με τους αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς".
Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Μαρίνος δήλωνε στην ιστοσελίδα της Πάτρας bestnews ότι "το κομμάτι Πύργος-Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα για την πραγματική ολοκλήρωση του έργου. Χρειάζεται η παρέμβαση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για να επανεξεταστεί το φλέγον ζήτημα; Το να μιλήσουμε πάλι για την σπουδαιότητα του έργου και τις σημαντικές παραμέτρους που θα δημιουργήσει για την αναπτυξιακή πορεία της Ηλείας και των όμορων νομών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται γιατί είναι θέσεις χιλιοειπωμένες και αδιαπραγμάτευτες. Το θέμα όμως είναι να μην ξαναθέσουμε το ζήτημα στις καλένδες και απλά να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας μεταβιβάζοντας ευθύνες. Το θεσμικό μέτωπο της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, δεν πρέπει να σταματήσει την ουσιαστική δράση του. Αντιθέτως, πρέπει να την εντατικοποιήσει βάσει των προτάσεων που έχουν τεθεί και των δεσμεύσεων που έχουμε πάρει, σε επίπεδο ουσιαστικών συναντήσεων και όχι μόνο".
Στην ίδια ιστοσελίδα καταχωρήθηκε προχθές η ακόλουθη είδηση: "Κάνει πως δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο αίτημα των φορέων της Δυτικής Ελλάδας για ραντεβού, προκειμένου να τεθεί στον πρωθυπουργό το αίτημα τόσο της άμεσης επανεκκίνησης της Ολυμπίας Οδού όσο και το αίτημα της επέκτασης του έργου μέχρι Τσακώνα έτσι ώστε να μην αποκλειστεί από τον σχεδιασμό και κατ’ επέκταση και από την ανάπτυξη η Ηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και 10 ημέρες οι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες να κλειστεί το ραντεβού, με συνεχείς επικοινωνίες, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση, ή να δοθεί μια σαφής απάντηση για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Νέα πρωτοβουλία για το θέμα έχει αναλάβει ο Ηλείος υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ενώ κρούση στο γραφείο Σαμαρά έχει υπάρξει και από την πλευρά του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει ευρεία σύσκεψη φορέων στην Ηλεία παρουσία και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και είχε συμφωνηθεί να ζητηθεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου".
Το συμπέρασμα: Καλά τα ψηφίσματα και οι δηλώσεις αλλά για να υπάρχει αποτέλεσμα χρειάζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο. Διαφορετικά κάποια στιγμή θα γίνει η συνάντηση, η αντιπροσωπεία θα εισπράξει συμπάθεια, χαμόγελα και χτυπήματα στην πλάτη, αλλά η Ολυμπία Οδός δεν θα φτάσει στην Τσακώνα. Η μάχη συμφερόντων δεν κερδίζεται με δημόσιες σχέσεις όταν αντίπαλοι είναι οι κερδοσκόποι των κατασκευαστικών και των τραπεζών.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 23:16
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμοι και προϋπολογισμοί Σκουπίδια και πρόστιμα »