Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 08:02

Η Ολυμπία και το… ραντεβού!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



"Κανένα τμήμα του έργου δεν θα απενταχθεί ή θα εξαιρεθεί. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να πάμε χρονικά λίγο πίσω και ενδεχομένως κάποιο τμήμα να περάσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) ως έργο γέφυρα. Πάντως το έργο θα γίνει σε όλο του το μήκος, όπως έχει σχεδιαστεί, δηλαδή από την Κόρινθο ως την Πάτρα, τον Πύργο και την Τσακώνα. Η πολιτική απόφαση λέει πως θα κατασκευαστεί ως την Τσακώνα και σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα".

Κάπως έτσι κατέγραψαν οι εφημερίδες της Πάτρας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εργων Στράτου Σιμόπουλου κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί. Το κυβερνητικό στέλεχος ουδέν νεότερο εκόμισε, καθώς όλα αυτά έχουν ειπωθεί από καιρό και έχουν απορριφθεί πανηγυρικά από τους φορείς και των δύο Περιφερειών που ενδιαφέρονται για το έργο. Με "πολιτικές αποφάσεις" δεν κατασκευάζονται έργα και πίσω από αυτή την έκφραση είναι προφανής η προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων. Η φράση κρύβει τα διαφορετικά σενάρια που έχουν παίξει κατά καιρούς. Τράπεζες και εργολάβοι δεν μετακινούνται από τη θέση τους για κατασκευή του δρόμου μέχρι την Πάτρα, αποδεικνύοντας το λεόντειο χαρακτήρα των συμβάσεων παραχώρησης. Οταν οι ανάδοχοι δεν εκτελούν το έργο, βρίσκουν χίλιες δικαιολογίες και εκβιάζουν με αποχώρηση. Οταν το Δημόσιο καθυστερήσει για διάφορους λόγους (απαλλοτριώσεις, αρχαιότητες κλπ.) καλείται να πληρώσει βαριά πρόστιμα στους εργολάβους.
Επειδή στη Βουλή τα πράγματα ζόρισαν και θα εκτεθούν αν επιχειρήσουν να περάσουν αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης μετά την άρνηση δύο κυβερνητικών εταίρων και της αντιπολίτευσης, επιχειρούν να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα. Να υπάρξει δηλαδή συμφωνία για το Κόρινθος - Πάτρα και μετά από κάτι χρονάκια βλέπουμε το Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα.
Ενα άλλο σενάριο που παίζει, είναι να γίνει το Πάτρα - Πύργος ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από Κοινοτικά προγράμματα (αν και όταν εξασφαλιστούν η έγκριση και το ποσό) με σκοπό να… ηρεμήσουν οι Ηλείοι ή να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Και αυτή η λύση όμως έχει απορριφθεί εδώ και πολύ καιρό από τους φορείς του γειτονικού νομού οι οποίοι επιμένουν να εκτελεσθεί η σύμβαση παραχώρησης χωρίς εκπτώσεις και πονηρές χρονικές μεταθέσεις.
Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει ένα σοβαρό θέμα: Στην πελοποννησιακή σύσκεψη που έγινε πριν από πολύ καιρό, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μετά από μήνες η συνάντηση δεν έχει γίνει παρά το γεγονός ότι γι’ αυτή έχουν δεσμευτεί οι κυβερνητικοί παράγοντες. Εννοείται πως δεν μπορεί κανένας να χάψει τη δικαιολογία ότι είναι απασχολημένος και δεν έχει μια ώρα χρόνο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά σε τελευταία ανάλυση πρωτίστως την εκλογική του περιφέρεια.
Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να δεσμευτεί για το έργο έτσι όπως (ορθώς) το ζητούν οι φορείς, ακόμη και βουλευτές του δικού του κόμματος. Το ερώτημα είναι τι κάνουν όλοι εκείνοι που "ορκίστηκαν" ανυποχώρητο αγώνα για την ολοκλήρωση του έργου. Λέτε να μαζεύουν μανουσάκια στους βάλτους για να τα πάνε δώρο όταν αποφασίσει να τους δει ο κ. Σαμαράς;
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 20:37