Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 07:48

Και πάλι για το οδικό δίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τις τελευταίες ημέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας άρχισε να ασχολείται με το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, δίνοντας την εντύπωση σε ορισμένους ότι… προαλείφεται για υποψήφιος περιφερειάρχης.

Χωρίς αυτό να αποκλείεται, με τη δεύτερη παρέμβαση σχετικά με το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ασφαλώς και δημιουργεί νέα ερωτηματικά και δίνει αφορμές για σενάρια και εικοτολογίες. Παρέμβαση εκ του ασφαλούς αφού ο δρόμος δεν διέρχεται από τη δική του περιφέρεια και άλλος δήμαρχος θα πρέπει να διαχειριστεί την υπόθεση.
Δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να κινήσει το θέμα, το βέβαιο όμως είναι πως το έργο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που σήμερα πολύ δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί. Οι ανέξοδες για τους παράγοντες φαραωνικές λογικές μιας εποχής επίπλαστης ευημερίας όπως αποδείχθηκε, οδήγησαν στο σχεδιασμό ενός έργου το οποίο συναντά σφοδρές αντιδράσεις λόγω της έκτασης των επεμβάσεων. Γεγονός που ανάγκασε το σημερινό δήμαρχο Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλο να κάνει… όπισθεν, παρά το γεγονός ότι υπό την εποπτεία του εκπονήθηκε το σχέδιο του νέου δρόμου. Και θα έχει ασφαλώς ενδιαφέρον η συνέχεια, καθώς αυτές οι αντιδράσεις δεν προέρχονται από μεμονωμένους ιδιοκτήτες αλλά από το σύνολο της πόλης εξ αιτίας των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην τοπική οικονομία στο ενδεχόμενο που κατασκευαστεί ένας τέτοιος δρόμος.
Το έργο όμως δεν σταμάτησε λόγω των αντιδράσεων, όπως θα ήθελαν ορισμένοι να παρουσιάσουν, αλλά γιατί έχει τεράστιο κόστος που είναι αμφίβολο αν μπορεί να το σηκώσει το ΕΣΠΑ -ακόμη και αν υπήρχε η απόφαση να εκτελεσθεί. Και αναφερόμαστε στο κόστος έχοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει σκαλώσει το έργο στη συνέχεια και μέχρι την Πύλο που είναι και το σημαντικότερο σε όλη τη διαδρομή. Εννοείται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το δρόμο προς την Κορώνη, όπου ενδεχομένως ένα πολύ μικρό τμήμα του δρόμου μπορεί να κατασκευαστεί.
Από την αρχή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις και από τη στήλη αυτή είχαμε προειδοποιήσει για τις δυσκολίες και τους κινδύνους του εγχειρήματος, πλην όμως στην εποχή των παχιών υποσχέσεων προς όλες τις κατευθύνσεις κανένας δεν έδινε σημασία. Αν από τότε είχε ακολουθηθεί η πορεία που υποδείχθηκε (και από τοπικούς παράγοντες), η οδική σύνδεση θα ήταν πολύ διαφορετική. Αυτό μπορούσε να γίνει αν κατασκευαζόταν δεύτερος κλάδος του δρόμου νοτίως της σιδηροδρομικής γραμμής και από εκεί και πέρα συνεχιζόταν μέχρι το Ριζόμυλο με σοβαρές βελτιώσεις του υπάρχοντος δρόμου στα κρίσιμα σημεία του.
Πρόκειται για μια λύση πολύ πιο οικονομική που απορρίφθηκε από όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους για διάφορους λόγους. Από τους νομαρχιακούς παράγοντες γιατί πούλαγαν εκδουλεύσεις σε ενδιαφερόμενους και από τοπικούς παράγοντες της Μεσσήνης που νόμιζαν ότι έτσι θα δει… παραλία η πόλη. Η ασφάλεια στις μετακινήσεις είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα για τους κατοίκους και όρος για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων. Οι αρμόδιοι καλούνται τάχιστα να βρουν υλοποιήσιμη λύση στο πλαίσιο της λογικής και της ιεράρχησης προτεραιοτήτων για το επαρχιακό οδικό δίκτυο.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 18:51