Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 10:16

Ο δρόμος και ο δήμαρχος

Γράφτηκε από τον

Ο δρόμος και ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας έχει βαλθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να… μην γίνει ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ο τρόπος με τον οποίο επανέρχεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες στο θέμα είναι ιδανικός για να προκαλεί αντιδράσεις. Ως πολιτικός "Πάπας" ορίζει αυτός το δημόσιο συμφέρον και επιμένει να μπαίνει σε ξένα χωράφια μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ενώ παράλληλα αγνοεί το γεγονός ότι οι διαδικασίες ουσιαστικά είναι στην αρχή και τα εμπόδια μεγάλα για να υλοποιηθεί επί εδάφους το σχέδιο. Το ακόμη χειρότερο είναι πως δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί πολιτικά ως "λαγός" σε μια προσπάθεια να μετρηθούν οι αντιδράσεις και να σχεδιαστούν οι κινήσεις. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως το μήνυμα που εκπέμπει στην κοινωνία με όλες τις κινήσεις του είναι αυτό που προαναφέρθηκε.

 

Πέραν τούτων όμως είναι εντυπωσιακή η προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται το ζήτημα, καθώς μετά τις αντιδράσεις έσπευσε να δηλώσει σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι «αν δεν υπάρξει συναίνεση από την πλευρά της Μεσσήνης, ο ίδιος θα διεκδικήσει την κατασκευή του τμήματος του δρόμου από τη Νέα Είσοδο ως τον Πάμισο». Θα διεκδικήσει δηλαδή την κατασκευή ενός τμήματος κλειστού αυτοκινητοδρόμου που θα καταλήγει σε ένα… ποτάμι και δεν θα οδηγεί πουθενά. Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω τι είδους έμπνευση είχε ο κ. Νίκας για να βάλει στην ατζέντα της συζήτησης τέτοιο θέμα. Τέτοιες συζητήσεις μπορεί να γίνονται στο καφενείο για να περνάει η ώρα και ασφαλώς δεν μπορούν να αποτελούν στα σοβαρά "διεκδίκηση".

Η υπόθεση αυτή ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 3 χρόνια και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται. Οπως δε αποκαλύφθηκε προσφάτως, δεν υπάρχει γνωμοδότηση ούτε του Νομαρχιακού αλλά ούτε και του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος. Και επειδή η πατάτα είναι καυτή, από την Περιφέρεια την πετούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Οταν συμβαίνουν όλα αυτά και η υπόθεση βρίσκεται σε αυτό το σημείο, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, να κηρυχθούν και να συντελεσθούν οι απαλλοτριώσεις έτσι ώστε να είναι "ώριμο" το έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη φυσικά το γεγονός ότι υπάρχει το ζήτημα των προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας και κανένας δεν μπορεί να ρισκάρει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο Καϊάφας και η Ολυμπία Οδός δεν είναι τόσο μακριά για να μην καταλαβαίνουν εκείνοι που κινούν τη διαδικασία ότι δεν μπορούν να ρισκάρουν μια ένταξη της τάξης των 40 και βάλε εκατομμυρίων ευρώ για ένα έργο που μπορεί να βρεθεί στον αέρα. Πολύ περισσότερο όταν περνάει από μια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις μόνον… ήπιες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Ολοι ενδιαφέρονται για γρήγορη πρόσβαση σε περιοχές της Πυλίας. Η επιθυμία αυτή δεν μπορεί να ανακηρυχθεί ζήτημα υψίστου δημοσίου συμφέροντος όταν μετά το Ριζόμυλο η κατάσταση του δρόμου τόσο προς την Πύλο όσο και προς την Κορώνη είναι επιεικώς άθλια και πολλαπλώς χειρότερη από το σημερινό Ριζόμυλος - Καλαμάτα. Ας γίνει επιτέλους μια σοβαρή και ολοκληρωμένη συζήτηση για να αναδειχθούν οι προτεραιότητες που δεν μπορούν να τις χαράζουν κάποιοι παράγοντες είτε από το παρασκήνιο, είτε γιατί… έτσι τους αρέσει.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πεζοί και ποδηλάτες Η διάλυση του Δημοσίου »