Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 08:29

"Παρατηρητήριο" για τα νερά

Γράφτηκε από τον

"Παρατηρητήριο" για τα νερά

Σημαντική "προίκα" για τη Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμό η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για την καθαρότητα των νερών κολύμβησης. Ο χαρακτηρισμός "εξαιρετικής ποιότητας" για 50 παραλίες που καλύπτουν όλη τη θαλάσσια ζώνη, με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορεί να ανεβάσει τις "μετοχές" της περιοχής ανάμεσα σε εκείνους που αναζητούν τόπο για τις καλοκαιρινές τους (και όχι μόνο) διακοπές. Και αναφερόμαστε σε κατάλληλη αξιοποίηση γιατί φυσικά η έρευνα δεν έγινε μόνο για τη Μεσσηνία, ούτε είναι η μοναδική περιοχή με… εύσημα.

Από εκεί και ύστερα όμως ανακύπτει ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαμαρτυριών κάθε χρόνο και μάλιστα όταν η… σεζόν έχει αρχίσει. Πολλές φορές η εικόνα της θάλασσας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το χαρακτηρισμό. Διάφορα φαινόμενα (συσσώρευση γύρης, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.ά.) διώχνουν κόσμο από τη θάλασσα και δίνουν την αφορμή για ασύλληπτες τερατολογίες. Ακόμη και το φαινόμενο της φυσαλίδας προκαλεί πολλές φορές πανικό ακόμη και ανάμεσα στους Καλαματιανούς όπως δείχνει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων.

Αναφερόμαστε ειδικότερα στην Καλαμάτα γιατί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα συγκεντρώνεται ο όγκος των κολυμβητών αλλά και οι διαμαρτυρίες. Αλλά και γιατί έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά το πρόβλημα με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε τονίσει ότι χρειάζεται "εκπαίδευση" των ντόπιων σε φαινόμενα που παρουσιάζονται κατά καιρούς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτή έχει να κάνει με την αναγνώριση κάθε φορά της φύσης του προβλήματος και την ψύχραιμη αντιμετώπιση.

Χρειάζεται κατ’ αρχήν να εγκαταλείψει ο δήμος τη λογική πως "οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα νερά είναι καθαρά" και να εξηγήσει στους πολίτες τι σημαίνει συσσωμάτωση γύρης και τι εμφάνιση έχει, τι σημαίνει θερμοκρασιακή αναστροφή και φυτοπλαγκτόν, τι σημαίνουν οι φυσαλίδες και η όψη τους και οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί και μας διαφεύγει.

Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να θεσμοθετήσει και να ενεργοποιήσει ένα "παρατηρητήριο" για την κατάσταση των νερών κολύμβησης έτσι ώστε αμέσως να ενημερώνει τους πολίτες για τη φύση των φαινομένων που προκαλούν κάθε φορά τις διαμαρτυρίες. Να κινητοποιείται με ένα τηλέφωνο ο μηχανισμός ελέγχου και να δίνεται αμέσως απάντηση εφόσον αυτό είναι δυνατόν ή το ταχύτερο. Με αυτό τον τρόπο θα πεισθεί ο πολίτης ότι πίσω από την επίκληση φαινομένων δεν κρύβονται και οι βρωμιές εκείνων που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της αποχέτευσης.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαϊος 2013 19:04
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παραλία και σκιά Παρατηρητήριο για τα νερά »