Τρίτη, 28 Μαϊος 2013 10:20

Ξεκίνησε η κούρσα

Γράφτηκε από τον

Ξεκίνησε η κούρσα

 

Οι πληροφορίες πλέον συγκλίνουν ότι ο κύβος ερρίφθη και οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014

 Εκείνο που "παίζεται" είναι το εκλογικό σύστημα καθώς εμφανίζονται διάφορα σενάρια και οι εταίροι κρατούν τις πραγματικές τους προθέσεις ως επτασφράγιστο μυστικό. Βασικός στόχος ο αιφνιδιασμός των αντιπάλων, αλλά και ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί τις πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης ή βασικών συνιστωσών της. Το στοιχείο αυτό αποτελεί και έναν βασικό λόγο για τον οποίο μέχρι στιγμής εμφανίζεται ένα "μούδιασμα" από όλες τις πλευρές. Και δεν αποκλείεται η οριστικοποίηση των όρων διεξαγωγής των εκλογών να φέρει εκπλήξεις και να δώσει την ευκαιρία σε άλλους να… αποδράσουν και σε άλλους να… ορμήσουν. Αλλά και να οδηγήσει σε πολιτικές ανακατατάξεις καθώς ορισμένοι χώροι θα κληθούν να κάνουν επιλογές ενδεχομένως και "επώδυνες".

Οι πρώτες υποψηφιότητες έχουν σκάσει μύτη, πολλές ακόμη συζητιούνται και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει τις διεργασίες.

Η διαμόρφωση του σκηνικού όμως μόλις τώρα αρχίζει και κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποιοι θα φθάσουν μέχρι το τέλος. Η οριστικοποίηση του πλαισίου διεξαγωγής των εκλογών μπορεί να… εκτροχιάσει ορισμένες υποψηφιότητες, οι πολιτικές πιέσεις σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τις προσωπικές αντοχές, άλλοι μετρούν αντιδράσεις και απήχηση, πολλοί φυσικά καραδοκούν.

Ενόψει αυτών το κουβάρι θα αρχίσει να ξετυλίγεται μέσα στο καλοκαίρι καθώς ο χρόνος άρχισε ήδη να μετράει αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση όμως πολλά θα κριθούν για τους ενδιαφερόμενους από παράγοντες οι οποίοι πάντα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις τοπικές αναμετρήσεις. Ο πρώτος έχει να κάνει με το πρόσωπο του υποψηφίου αλλά και των βασικών συνεργατών του. Με οποιοδήποτε σύστημα και αν διεξαχθούν οι εκλογές, οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν και τους συνεργάτες τους για να κριθούν ως ομάδα αλλά και να κριθεί η επάρκεια στη διαχείριση δήμων με τεράστια πλέον γεωγραφική έκταση και πολύ μεγάλο εύρος προβλημάτων. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τα μέσα με τα οποία θα επιδιωχθεί να υλοποιηθούν, σε μια φάση που ο θεσμός αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. "Ιδού η Ρόδος…" για όλους κατά την γνωστή έκφραση.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καλοκαίρι και υποδομές Η τοπική εκπροσώπηση »