Τετάρτη, 29 Μαϊος 2013 11:55

Η τοπική εκπροσώπηση

Γράφτηκε από τον

Η τοπική εκπροσώπηση

 

Καθώς συζητείται όλο και περισσότερο έντονα η υπόθεση των δημοτικών εκλογών, έρχονται στην επιφάνεια και τα θεσμικά ζητήματα.

Και κατά τη γνώμη μου ένα από τα πλέον σημαντικά είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την τοπική εκπροσώπηση. Οσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιεί ο καθένας πως οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες έχουν μπει στο ράφι και πολλές φορές δεν παίζουν ούτε… διακοσμητικό ρόλο. Ακόμη και σε μεγάλες πόλεις που θα έπρεπε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί. Η τοπική εξουσία αισθάνεται τα συμβούλια αυτών των κοινοτήτων ως βαρίδια από τα οποία φροντίζει να απαλλαγεί, αλλά τα κινητοποιεί όταν νομίζει πως μπορεί να της φανούν χρήσιμα. Κυρίως για να εξυπηρετηθεί η πολιτική δημοσίων σχέσεων που περνάει μέσα από την οργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή κάποιες ευκαιρίες.

Αντιδράσεις δεν υπάρχουν και αυτό είναι… εύλογο: Παραρτήματα των συνδυασμών που εξέλεξαν δημάρχους τα μεγάλα συμβούλια, χωρίς πολιτική ισχύ τα μικρότερα. Και πολλές φορές στελεχωμένα με… απόδημους ή απλώς ανθρώπους που επιστρατεύτηκαν για να κλείσουν τους τεράστιους συνδυασμούς των υποψηφίων. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και κατά κανόνα "χάνονται" μέσα στο γενικό κλίμα που "τρώει" ακόμη και τις προβλέψεις του νόμου για τη λειτουργία τους.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης η αναγκαιότητα της τοπικής εκπροσώπησης είναι πρόδηλη για ουσιαστικούς λόγους. Ο κίνδυνος της απομόνωσης γίνεται όλο και μεγαλύτερος καθώς οι υπηρεσίες διαλύονται η μία πίσω από την άλλη και σε ορισμένες περιπτώσεις καθίσταται προβληματική ακόμη και η μετακίνηση των ανθρώπων. Η ζωή στο χωριό γίνεται ακόμη περισσότερο δύσκολη, το ενδιαφέρον της δημοτικής διοίκησης ατονεί και συγκεντρώνεται στις έδρες ή τους μεγάλους οικιστικούς σχηματισμούς.

Απέναντι σε εξελίξεις που σημειώνονται με μεγάλη ταχύτητα, η φωνή του χωριού έχει χαθεί. Η αναζωογόνηση των συμβουλίων είναι απολύτως αναγκαία και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η απεξάρτησή τους από την διοίκηση του δήμου. Η εκλογή τους πρέπει να γίνεται με τοπικά ψηφοδέλτια και με τρόπο που θα αποφασίζουν οι ντόπιοι, τα οποία θα εκφράζουν τις αγωνίες της κοινωνίας και δεν θα αποτελούν μακρύ χέρι των κεντρικών συνδυασμών. Τολμάει η εξουσία;

 

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξεκίνησε η κούρσα Μέτρα για τις πυρκαγιές »