Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 11:32

Η "Ηλέκτρα" και η πόλη

Γράφτηκε από τον

Η "Ηλέκτρα" και η πόλη

 

Τα διατηρητέα πιάσαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα είχε ενδιαφέρον μια άλλη ματιά στην υπόθεση αυτή. Για την ακρίβεια σε μια άλλη κατηγορία, των ιστορικών κτηρίων της πόλης

 

 Αφορμή η απάντηση του δημάρχου Π. Νίκα στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με την "Ηλέκτρα". Πρόκειται για πολύ σημαντικό και ιστορικό χώρο για τον πολιτισμό της Καλαμάτας που λειτούργησε από το 1962 μέχρι το 1992. Εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κλασική αίθουσα κινηματογράφου που φιλοξένησε πλήθος άλλων εκδηλώσεων, μετά από περιπέτειες κατέληξε στην ιδιοκτησία του δήμου. Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο ενδιάμεσο, δημιούργησαν προβλήματα αλλά η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου, αργότερα ζητήθηκε από τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα για να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά προβλήθηκε η δικαιολογία ότι υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας με τη στατικότητα.

Τώρα ο δήμαρχος κοστολογεί το έργο με 500.000 ευρώ, τα προγράμματα έχουν πετάξει προ πολλού και φυσικά μελέτη δεν υπάρχει, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος. Και αυτό υποδηλώνει την αρχειοθέτηση του θέματος στα… αζήτητα μέχρι τώρα, γιατί απλώς στο δήμο τρέχουν τις αναπλάσεις πεζοδρομίων που εκτιμούν πως έχουν άμεση απόδοση σε ψήφους αλλά και ανταποκρίνονται στις αισθητικές αντιλήψεις και "ανησυχίες" των κρατούντων.

Ελπίζουμε οι δηλώσεις του κ. Νίκα να μην αποτελούν έναν ελιγμό για μετάθεση του προβλήματος σε ευθετότερο χρόνο, γιατί το πρόβλημα δεν είναι απλώς η στέγαση κάποιων δραστηριοτήτων αλλά η λειτουργία χώρων μόνιμης πολιτιστικής δημιουργίας και μάλιστα σε μια περιοχή που το έχει απόλυτη ανάγκη. Είναι μια περιοχή που "πνίγεται" στο σκοτάδι και την κρίση πλέον καθώς τα λουκέτα πληθαίνουν και οι δραστηριότητες περιορίζονται. Με άμεση απειλή την ερήμωση εφόσον μετακινηθούν οι υπηρεσίες του δήμου από τα διατηρητέα που λειτουργούν σήμερα στο παλιό νοσοκομείο που ανακατασκευάζεται με κόστος εκατομμυρίων για να στεγάσει το "όνειρο" του δημάρχου.

Η "Ηλέκτρα" έχει το δικό της πολλαπλό συμβολισμό για την ευρύτερη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και από αυτή τη σκοπιά οφείλουν να δουν το θέμα οι δημοτικοί παράγοντες.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr