Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 10:18

Ο δήμος και οι ακτές…

Γράφτηκε από τον

Ο δήμος και οι ακτές…

 

Μια αναγνώστρια τηλεφώνησε χθες το πρωί από την Παραλία, προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατούσε σε ένα σημείο της που είναι ελεύθερο από ξαπλώστρες. 

 Κάποιοι προχθές το βράδυ είχαν στήσει υπαίθρια ψησταριά και το γλέντησαν. Αφησαν πίσω τους όμως αποκαΐδια, την αυτοσχέδια κατασκευή και άφθονο σκουπιδαριό. Το οποίο προσπαθούσαν να συμμαζέψουν το πρωί κάποιοι άνθρωποι που πήγαν να κολυμπήσουν.

Τα βράδια στη θάλασσα με φωτιές, παρέες και τραγούδια αποτελούν ευχάριστες στιγμές και έρχονται από πολύ παλιά, όταν η θάλασσα ήταν… ελεύθερη και προσφερόταν για τέτοιου είδους διασκέδαση. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι τη μετατροπή σημείων της παραλιακής ζώνης σε σκουπιδότοπο, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς που θα στερήσουν έναν τρόπο διασκέδασης για πολλούς οι οποίοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να περάσουν το βράδυ τους στα… τραπεζοκαθίσματα. Ως εκ τούτου ζητούμενο είναι το αυτονόητο, η φροντίδα του καθενός για την καθαριότητα στο δημόσιο χώρο που χρησιμοποιεί.

Από εκεί και ύστερα όμως υπάρχει ένα ζήτημα οργάνωσης της καθαριότητας στην παραλιακή ζώνη από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας. Δυστυχώς η εικόνα της περιοχής απέχει πολύ από τη φυσική της ομορφιά. Και αυτό έχει να κάνει τόσο με την απουσία κανόνων για την ενοικίαση του δημόσιου χώρου, όσο και με την έλλειψη αποτελεσματικού σχεδίου από την πλευρά του δήμου.

Σχετικά με το τι συμβαίνει, θα ήταν χρήσιμο να πάρει τους αρμοδίους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ο δήμαρχος και να κάνει μια βόλτα για να διαπιστώσει με τα μάτια του όλα αυτά που γράφουμε ή φωτογραφίζουμε (και όχι μόνον εμείς) για να αντιληφθούν όλοι τη σημασία που έχουν οι κανόνες, τι πρέπει να προβλέπουν και με πόση αυστηρότητα να εφαρμόζονται.

Οσον αφορά την καθαριότητα στην κρίσιμη ζώνη, είναι αδιανόητο να μην γίνεται πρωινό "σάρωμα" της περιοχής έτσι ώστε να απομακρύνονται κάθε είδους αντικείμενα και σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους η θάλασσα (που δεν φταίει σε τίποτε απλώς επιστρέφει ό,τι φθάνει σε αυτή) και οι άνθρωποι.

Δύσκολο είναι;

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 13:30
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σενάρια για τις εκλογές Πόλη και ποδήλατο »