Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 10:28

Το πράσινο και η πόλη

Γράφτηκε από τον

Το πράσινο και η πόλη

 

Απίστευτα χαμηλά -με βάση τα διεθνή δεδομένα- βρίσκεται η Καλαμάτα από την άποψη του ποσοστού υψηλού πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό.

 

 

 Δεν πρόκειται για δική μας αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά για συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από παλαιότερη έρευνα της Eurostat. Στοιχεία της έρευνας αυτής είχαμε παρουσιάσει το Σεπτέμβριο του 2008 και έδειχναν ότι στην ενότητα "πράσινοι χώροι στους οποίους το κοινό έχει πρόσβαση" έδινε… μηδέν τετραγωνικά ανά άτομο. Φυσικά και δεν είναι μηδέν, αλλά το… πλησιάζει, αν επιχειρήσουμε να διαιρέσουμε την έκταση του πάρκου (Σιδηροδρόμων + Λιμενικού) με τον εκτιμώμενο πληθυσμό της πόλης, ο οποίος παραμένει υψηλότερος από αυτόν της απογραφής.

Αυτό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο που μας έκανε να διατυπώσουμε από την αρχή ισχυρές αντιρρήσεις στην υπόθεση ανάπλασης της πλατείας, ζητώντας να κυριαρχήσει το "πρασίνισμα" του σημαντικού αυτού χώρου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σε όλους ορατό... και έχει να κάνει με τις αντιλήψεις που διακατέχουν πολλούς δημοτικούς παράγοντες και τεχνικούς, σχετικά με το χαρακτήρα των αναπλάσεων - για τις οποίες δαπανώνται υπερβολικά μεγάλα ποσά χωρίς αντίκρισμα στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Στις αντιλήψεις αυτές κυριαρχεί ο οπτικός "εντυπωσιασμός" σε βάρος του κοινωνικού οφέλους, και αυτό είναι ορατό διά… γυμνού οφθαλμού.

Η Καλαμάτα μόλις έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, και το κέντρο της θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα παραμείνει καμίνι, ακόμη κι αν μεγαλώσουν τα λιγοστά -σε σχέση με την ανάγκη- δέντρα που έχουν φυτευτεί. Ως εκ τούτου, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που προκύπτουν πια είναι η προστασία του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου που εδώ και 30 χρόνια έχει δώσει μια ανάσα στην πόλη. Το επισημαίνουμε αυτό, με δεδομένο το γεγονός ότι η φθορά των πάρκων γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής στο πέρασμα του χρόνου, ενώ δεν λείπουν και επεμβάσεις που αλλοιώνουν τόσο τον κοινόχρηστο χαρακτήρα όσο και την αισθητική τους.

Τις ημέρες του καύσωνα (μίνι ή… μάξι, όπως τον προσλαμβάνει ο καθένας), η αξία του πάρκου γίνεται ακόμη πιο φανερή, για όσους γνωρίζουν την πόλη και τις γωνιές της. Ειδικά μάλιστα στις σημερινές συνθήκες κρίσης - που ο κοινόχρηστος χώρος είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τα οποία αδυνατούν πλέον να δαπανήσουν χρήματα για αναψυχή. Οι παρεμβάσεις του δήμου είναι αναγκαίες και πρέπει να κατατείνουν στην προστασία και αναβάθμιση του πάρκου.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δημοσκοπήσεις και αυτοδιοίκηση Ο Πάμισος πηγή ζωής »