Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 13:22

Δημοσκοπήσεις και αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον

Δημοσκοπήσεις και αυτοδιοίκηση

 

Ρευστό το πολιτικό τοπίο αλλά με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα και την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα γίνουν σε 11 μήνες από σήμερα.

 

 

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις από διάφορες πλευρές και με διαφορετικό σκοπό. Υποθέτω πως δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος ο οποίος μπορεί να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να γίνουν αξιόπιστες μετρήσεις αυτή την περίοδο. Πολύ περισσότερο όταν οι μετρήσεις γίνονται με τον… αυτόματο τηλεφωνητή.

Αξιόπιστες μετρήσεις δεν μπορούν να γίνουν για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι πως η χύμα παράθεση προσώπων τα οποία πιθανόν δεν ενδιαφέρονται και περιλαμβάνονται εν αγνοία τους στον κατάλογο, οδηγεί σε στρέβλωση του αποτελέσματος. Και ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός πως ειδικά σε αυτές τις εκλογές ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα παίξουν το πολιτικό κλίμα της τελικής περιόδου, τα χαρακτηριστικά που θα πάρουν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση, αλλά και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν πραγματικά την εκλογή τους.

Από εκεί και ύστερα η χρήση του αυτόματου τηλεφωνητή για ελαχιστοποίηση του κόστους διενέργειας της δημοσκόπησης, οδηγεί σε πλήρη καταστρατήγηση των κανόνων επιστημονικής μέτρησης. Κατ’ αρχήν αποκλείονται ολόκληρες ομάδες που δεν μπορούν ή δεν έχουν καμία όρεξη να απαντήσουν στο…. μηχάνημα. Ενώ ουκ ολίγοι πατάνε στην τύχη ή κατά λάθος πλήκτρα. Αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που παίρνουν στην πλάκα την ιστορία.

Με δεδομένα αυτά είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα που φθάνουν στα χέρια των ενδιαφερομένων θα είναι πολύ διαφορετικά τόσο στην τελική ευθεία όσο και στην κάλπη. Βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι δημοσκοπήσεις και ως εργαλεία επιβολής ή αποκλεισμού υποψηφιοτήτων, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έχει να κάνει με τη γενικότερη αναξιοπιστία ακόμη και "εργαλείων" που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το πολιτικό σύστημα. Ολο και λιγότεροι πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν έστω και τη "φωτογραφία" της στιγμής, καθώς μάλιστα πολλές φορές έχουν διαψευσθεί ηχηρά, ενώ διαβάζονται κατά πως το θέλει ο εντολέας.

Ως εκ τούτου το μόνο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι τα… ονόματα που πέφτουν και μπορεί να κρύβουν επιθυμίες και προθέσεις των ιδίων, ομάδων συμφερόντων ή και κομμάτων. Και δίνουν το περιθώριο να "διαβάσουμε" πίσω από τις δημοσκοπήσεις, το πολιτικό παρασκήνιο. Υπομονή και θα δούμε πολλά μέχρι τις εκλογές, αλλά μην δίνετε και ιδιαίτερη σημασία στις… διαρροές. Μέσα στο πολιτικό παιχνίδι είναι όλα.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr