Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 10:43

Προτεραιότητες και αναπλάσεις

Γράφτηκε από τον

Προτεραιότητες και αναπλάσεις

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί από τη στήλη στο ζήτημα των ποδηλατοδρόμων και ειδικά σε αυτό της ολοκλήρωσης του υπάρχοντος μέχρι το "Φιλοξένια".

 

 

 Ανάλογου αριθμού είναι και τα δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου από τη συνύπαρξη πεζών και ποδηλάτων. Η οποία δεν είναι καθόλου αρμονική και είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι του δήμου.

Μέχρι το απόγευμα η κατάσταση είναι σχετικά ανεκτή, καθώς ο ήλιος δεν επιτρέπει την πεζοπορία, αν και πάντα χρειάζεται η προσοχή των ποδηλατών που είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι ισχύουν οι ίδιοι κυκλοφοριακοί κανόνες για όλους. Και πολύ περισσότερο ότι χρειάζεται να σέβονται πεζούς και σερβιτόρους οι οποίοι διασχίζουν τον πεζόδρομο και δεν έχουν πού να σταθούν, παρά μόνον στο οδόστρωμα.

Από την ώρα όμως που αρχίζει το περπάτημα, η κατάσταση γίνεται απελπιστική με αποκορύφωμα όταν πέφτει σκοτάδι και πλήθος από ποδήλατα κυκλοφορεί χωρίς φώτα και ανακλαστικά, με ορισμένους ποδηλάτες να παίζουν το κουδούνι όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων την κόρνα στο… φανάρι της Ομόνοιας. Για τις σκηνές απείρου κάλλους δεν το συζητούμε, είναι καθημερινό φαινόμενο και υποδηλώνει αυτό που βλέπουμε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής: Ελλειψη σεβασμού στον άνθρωπο και τους στοιχειώδεις κανόνες που ρυθμίζουν τη συνύπαρξη.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι αρμόδιοι του δήμου ασχολούνται με τις αναπλάσεις και δαπανούν γι’ αυτές τεράστια ποσά. Αδιαφορούν όμως για την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου και κωφεύουν στις διαμαρτυρίες που έρχονται από παντού και ζητούν επιτέλους να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ο πεζόδρομος είναι μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες στην παραλιακή ζώνη, καταγράφεται σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και για πολλούς αποτελεί σήμα κατατεθέν. Ο ποδηλατόδρομος είναι απολύτως αναγκαίος ιδιαιτέρως τη σημερινή εποχή κατά την οποία επεκτείνεται η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και μάλιστα σε απολύτως επίπεδες περιοχές όπως είναι η παραλιακή ζώνη.

Ο ρόλος του δήμου δεν είναι άλλος από την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο δημόσιος χώρος. Ως εκ τούτου επιτάσσει τάχιστα την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου κατά μήκος της Ναυαρίνου. Τα μικροπολιτικά παιχνίδια με την παραλιακή ζώνη κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουν τέλος, αλλά η σημερινή δημοτική αρχή απλώς… κρύβεται πίσω από τις αναπλάσεις για να παρουσιάσει έργο. Επιστροφή στο παρελθόν με… ταχύτητα!

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Πάμισος πηγή ζωής Αυτοδιοίκηση και αναλογική »