Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 17:19

Κυκλοφοριακή ασφυξία...

Γράφτηκε από τον

Κυκλοφοριακή ασφυξία...

 

Καλοκαιρινή κυκλοφοριακή ασφυξία στο κέντρο της Καλαμάτας, καθώς όλο και περισσότεροι καταφθάνουν για τις διακοπές τους, ενώ από την άλλη πλευρά τους τελευταίους μήνες διαλύθηκαν όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες και μετακινούνται όλοι πλέον στην Καλαμάτα.

 

 

 Θέσεις στάθμευσης δεν υπάρχουν και στο ορατό μέλλον δεν φαίνεται να γίνεται κάτι που θα μπορούσε να χαλαρώσει την κυκλοφοριακή πίεση. Η οποία θα ενταθεί εφόσον ολοκληρωθεί ο περιφερειακός και δικαιωθούν οι προβλέψεις για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πόλη λόγω αυτοκινητοδρόμου.

Οι δημοτικές αρχές, εδώ και πολλά χρόνια, απέρριψαν την ιδέα της κατασκευής μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ κάτω από την κεντρική πλατεία (όπως γίνεται σε πόλεις της Ευρώπης) και δεν συζήτησαν καθόλου το ενδεχόμενο κατασκευής ανοικτών πάρκινγκ περιμετρικά και στα σημεία σημερινής ή μελλοντικής εισόδου (που θα ήταν ιδανική χωροταξικά λύση). Ετσι η πόλη έμεινε χωρίς την απαραίτητη υποδομή και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με κανένα τρόπο το πρόβλημα της στάθμευσης. Και στις σημερινές συνθήκες πλέον, δεν γίνονται επενδύσεις για υπόγεια πάρκινγκ στους ελάχιστους χώρους που μένουν ακόμη… ελεύθεροι κτηρίων.

Τα γεγονότα αυτά συνδυάστηκαν με τις αψυχολόγητες ρυθμίσεις για ελεγχόμενη στάθμευση που είχαν ως μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των ταμείων του δήμου. Το γράφαμε χρόνια, το ομολόγησε εμμέσως ο δήμαρχος Παν. Νίκας προχθές υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας: 700.000 ευρώ εισπράττει κάθε χρόνο από αυτό το μέτρο. Με το οποίο κατάφερε να γίνεται κόλαση στους γύρω δρόμους ακόμη και πάνω στις γέφυρες, αλλά να μην ασχολείται κανένας.

Ετσι όπως πάνε τα πράγματα βεβαίως, το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο… κόλαση, καθώς θα εκλείψει ουσιαστικά κάθε έλεγχος στους δρόμους, ακόμη και στην στάθμευση με ευρώ. Και ο δήμος καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργείται, προστατεύοντας παράλληλα το δικαίωμα των πολιτών για ακώλυτη διέλευση από δρόμους και πεζοδρόμια. Αλλά και τη στοιχειώδη ασφάλεια στην κίνηση των αυτοκινήτων.

Τα φαινόμενα είναι γνωστά: Διπλοπαρκάρισμα, καβάλημα πεζοδρομίων, κατάληψη γωνιών, αποκλεισμός στενών και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει κάποιος στο νου του. Λύσεις για τη στάθμευση δεν υπάρχουν, αντιθέτως όμως υπάρχουν λύσεις για να σταματήσουν τα φαινόμενα που κάνουν κόλαση τη ζωή πεζών και ποδηλατών. Πεζοδρομήσεις, διεύρυνση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, "μάγουλα" στις γωνίες είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται σε πολλές πόλεις με αποτελεσματικότητα. Αν θέλει ο δήμος…

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr