Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 13:03

Εκλογές και δημοσκοπήσεις

Γράφτηκε από τον

Εκλογές και δημοσκοπήσεις

 

Πλησιάζοντας οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα πληθαίνουν και οι δημοσκοπήσεις που ήδη ξεκίνησαν.

 

 

 Και επειδή όλο το κόλπο είναι τα πρόσωπα, θα τολμούσαμε να τονίσουμε ότι από τη στιγμή που δεν έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό της αναμέτρησης και η δυναμική του, είναι αδύνατον να καταλήξει κάποιος σε συμπέρασμα για το… ποιος νικάει.

Και εδώ τίθεται ένα ζήτημα δεοντολογίας για τις εταιρείες που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες χωρίς να ρωτήσουν τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιθανών υποψηφίων, τα θέτουν στην κρίση των πολιτών. Εχω προσωπική εμπειρία από παλαιότερη δημοσκόπηση όταν με ειδοποίησαν ότι το όνομά μου περιλαμβάνεται σε κατάλογο υποψηφίων για όργανο της αυτοδιοίκησης, ενώ ρητά είχα δηλώσει από καιρό δημοσίως ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε αυτή την υπόθεση. Εν εξελίξει η δημοσκόπηση, αλλά μετά από παρέμβαση στον παραγγελιοδόχο, το όνομά μου αποσύρθηκε. Πώς βγήκαν συμπεράσματα στη συνέχεια, είναι μια άλλη ιστορία που αφορά εταιρεία και πελάτη. Εννοείται πως δεν ήταν αξιόπιστα, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Αλλωστε η αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων αμφισβητείται πλέον όλο και περισσότερο έντονα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μάθει το κόλπο και κοροϊδεύουν τα… μηχανήματα. Τα οποία χρησιμοποιούνται για λόγους οικονομίας στις μετρήσεις.

Φυσικά υπάρχουν άλλου τύπου δημοσκοπήσεις που έχουν ως αντικείμενο τη διερεύνηση της εμβέλειας που έχουν διάφορα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφια για τη θέση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου. Πρόκειται κατά βάση για μετρήσεις κοινής γνώμης που γίνονται από κομματικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διευκολύνουν τις επιλογές τους ή να τις τεκμηριώσουν ή να αποφύγουν την εμπλοκή σε τοπικές ή περιφερειακές αντιπαραθέσεις. Αυτές σπανίως έρχονται στη δημοσιότητα απευθείας γιατί αποτελούν μέρος εσωτερικής διαδικασίας.

Και υπάρχει μια τρίτη κατηγορία που αφορά δημοσκοπήσεις οι οποίες παραγγέλλονται από πρόσωπα και πλασάρονται ως… αντικειμενικές μετρήσεις μέσων ενημέρωσης, εφόσον φυσικά τα αποτελέσματα συμφέρουν τον παραγγελιοδόχο. Και συνήθως υπάρχει μια λογική συγκοινωνούντων δοχείων, η οποία πλήττει σοβαρότατα την αξιοπιστία όλου του συστήματος.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η επόμενη αναμέτρηση θα έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου οι επιλογές των κομμάτων θα παίξουν τελικά σημαντικό ρόλο. Μπορεί ακόμη να μην έχουν δημοσιοποιήσει την πολιτική τους στρατηγική, θα ήταν αφελές όμως να πιστεύει κάποιος ότι θα υπάρξουν κόμματα που θα μείνουν έξω από το χώρο και θα αφήσουν τους τοπικούς παράγοντες και μηχανισμούς να λύσουν τις διαφορές τους. Το γεγονός ότι στο πολιτικό σκηνικό υπάρχει έντονη κινητικότητα που ευνοεί και τις προσωπικές στρατηγικές, μπορεί να οδηγήσει σε εκπλήξεις.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η επιχείρηση μέτρησης της κοινής γνώμης έχει πολλά επιστημονικά και μεθοδολογικά ρίσκα. Βεβαίως σε μια εποχή που υπέρτατη αξία είναι το χρήμα και το κέρδος, ορισμένοι δεν έχουν και μεγάλους τέτοιους πονοκεφάλους. Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δημοσκοπήσεις… του κιλού και κατά παραγγελία.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κυκλοφοριακή ασφυξία... Ανω κάτω το Ιστορικό Κέντρο »