Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 12:50

Ανω κάτω το Ιστορικό Κέντρο

Γράφτηκε από τον

Ανω κάτω το Ιστορικό Κέντρο

 

Ανω κάτω καλοκαιριάτικα το Ιστορικό Κέντρο, καθώς οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας κατάφεραν να... οργανώσουν με τέτοιο τρόπο τις παρεμβάσεις ώστε να συμπέσουν με την τουριστική περίοδο.

 

 

Η οργή των επαγγελματιών είναι έκδηλη και το αντιλαμβάνεται ο καθένας που θα επιχειρήσει να φτάσει μέχρις εκεί. Η κίνηση Αριστομένους - Γερμανού είναι αρτηριακή και μέσω της γεφύρωσης αυτής διαχέεται ο κόσμος στο Ιστορικό Κέντρο. Με τα εμπόδια και τα πλέγματα όμως τελικά μπλέκονται οι άνθρωποι και δεν μπορούν ούτε να… λοξοδρομήσουν και να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή. Τώρα θα πείτε, «απίδια φαγωμένα κάτσε μέτρα τις ουρές τους», αλλά η παρέμβαση θα πρέπει να τελειώνει τάχιστα γιατί πολλοί επαγγελματίες έχουν εξοντωθεί οικονομικά. Τα προβλήματα πρόσβασης σε μια κρίσιμη εμπορικά περίοδο επιτείνουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν λόγω της κρίσης οι μικρέμποροι.

Από εκεί και ύστερα σε σχέση με τις παρεμβάσεις, αν και τι θα αλλάξει πέρα από τις πλάκες είναι το κύριο ζήτημα, και σε αυτό οφείλουν να δώσουν απαντήσεις αυτοί που χαράζουν την πολιτική του δήμου σε σχέση με την καθημερινότητα της πόλης. Ολα αυτά θα αποδειχθούν άχρηστα και… πεταμένα λεφτά αν δεν συνοδευτούν από μέτρα αποτροπής της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου. Με εξαίρεση εκείνα της τροφοδοσίας, που όμως θα πρέπει να γίνεται καθορισμένες ώρες, με μικρά οχήματα και σε ώρες περιορισμένης κίνησης. Η προσέγγιση αυτού του χώρου με τα αυτοκίνητα ακυρώνει το χαρακτήρα του κι αχρηστεύει τις όποιες παρεμβάσεις, τόσο λειτουργικά όσο και πρακτικά.

Κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο ότι… ενθουσιάζει όλους τους επαγγελματίες, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν πρόκειται για ιδιωτική έκταση, αλλά αντιθέτως για χώρο δημοσίου ενδιαφέροντος, από τους πλέον ευαίσθητους στην πόλη. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί είναι απερίγραπτη και δεν περιποιεί τιμή ούτε στην πόλη, ούτε στον συγκεκριμένο χώρο. Σε τελευταία ανάλυση δεν εξυπηρετεί ούτε τους επαγγελματίες - καθώς εμποδίζει ουσιαστικά έναν κόσμο να προσεγγίσει, ενώ δεν δημιουργεί εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους επισκέπτες. Υπάρχει όμως η για χρόνια εμπεδωμένη "κουλτούρα του αυτοκινήτου" η οποία προκαλεί αντιδράσεις σε όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν, για παράδειγμα, πόσο καταστροφικό είναι και για τον τουρισμό το παρκάρισμα στην Οθωνος, η κυκλοφορία αυτοκινήτων (ακόμη και ταξί) στη Γερμανού και το... καβάλημα των πεζοδρομίων ακόμη και δίπλα στο Μουσείο!

Πρόκειται για ένα θέμα που ο δήμος αρνείται να αγγίξει - και ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Δυστυχώς όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δημοτικοί παράγοντες βλέπουν ψήφους και όχι πόλη. Και όταν οι πολίτες σιωπούν…

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr