Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 12:59

Λεΐκων και αυτοκινητόδρομος

Γράφτηκε από τον

Λεΐκων και αυτοκινητόδρομος

 

Μετά συγχωρήσεως και με όλο το θεσμικό σεβασμό, η μπουλουκηδόν επίσκεψη στον κόμβο της Λεΐκων με τις δηλώσεις "ον κάμερα" για κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας της πόλης, μόνον θυμηδία προκαλεί. 

 

 

Ο τέτοιος τρόπος διεύθυνσης των υποθέσεων της πόλης έχει καταταλαιπωρήσει τους πολίτες σε πάρα πολλά σημεία. Αλλά παρά τις επισημάνσεις, η γοητεία της κάμερας και μέσω αυτής η επιδίωξη της μέγιστης προβολής "έργου" είναι ακατανίκητα στοιχεία πολιτικής συμπεριφοράς.

Το θέμα κατασκευής του περιμετρικού δακτυλίου της Πλάκας για να ανασάνει η κυκλοφορία στη Λεΐκων που αποτελεί βραχνά για χιλιάδες ανθρώπους, απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την περιοχή. Το έργο της Λαγκάδας ξεκίνησε και έμεινε στη μέση χωρίς να δοθούν ποτέ επίσημες εξηγήσεις για τους λόγους που συνέβη αυτό. Μόνον κατά καιρούς εκδοχές ακούστηκαν στο ένα-δύο, με τελευταία (εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον) ότι θα πρέπει να γίνει συνεννόηση για την προσαγωγή με τον αυτοκινητόδρομο που εφάπτεται του περιμετρικού της πόλης σε αυτό το σημείο.

Οπως όλα δείχνουν, τέτοια συνεννόηση δεν έγινε μέχρι τώρα. Και ξαφνικά στο δήμο ανακάλυψαν ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί ο κόμβος χωρίς να μπορούν τα αυτοκίνητα να κινηθούν προς την Καλαμάτα. Σπεύδουν λοιπόν την τελευταία στιγμή για το αυτονόητο, όταν εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλείψει την υπόθεση αυτή έχοντας αποκλείσει με μπάζα την κυκλοφορία στον ημιτελή δρόμο. Αλλά ας υποθέσουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή γίνεται η προσαγωγή και κατασκευάζεται ο δρόμος της Λαγκάδας. Το συζητούν σοβαρά στο δήμο ότι μπορούν να δώσουν στην κυκλοφορία τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο χωρίς να ολοκληρωθεί, με ενδεχόμενο όσοι τον ακολουθούν να πέφτουν στη Λαγκάδα και να βγαίνουν από τη Δράκου στη Λεΐκων; Εδώ τώρα τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι μαρτυρική η κυκλοφορία ακριβώς από το 13ο Δημοτικό που αρχίζει το παρκάρισμα μέχρι την Αρτέμιδος όπου τα φανάρια δημιούργησαν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Και θα επιτρέψουν να πέσει εκεί η κυκλοφορία από την Αθήνα (αλλά και την Μεσσηνία αν δεν υπάρχουν πλευρικά διόδια πριν τον κόμβο Καρέλια); Οταν ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος ολοκληρωθεί, η ροή από αυτόν προς το δρόμο της Λαγκάδας θα είναι ελάχιστη (με βάση τουλάχιστον την κοινή λογική).

Οσο για τον κόμβο της Λεΐκων ο κ. Νίκας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το θέμα έχει τεθεί πολύ πριν γίνει δήμαρχος και ακόμη ότι δεν "εξυπηρετεί την κίνηση από και προς τα Λέικα". Εξ όσων γνωρίζαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό, από τη Λεΐκων δεν μπορείς να μπεις στον αυτοκινητόδρομο για να συνεχίσεις προς την Καλαμάτα. Αυτό επιτρέπεται μόνον κατά την αντίθετη φορά, όσοι μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο από Καλαμάτα, μπορούν να βγουν στα Λέικα. Εχει αλλάξει κάτι από αυτή την πληροφόρηση;

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr