Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 13:25

Μερικά "αν" για την Παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Μερικές φορές δεν μπορείς να το πιστέψεις και καταλήγεις σε ακόμη πιο απίστευτα συμπεράσματα.

 

 

Οτι δηλαδή οι δημοτικοί παράγοντες κατά έναν περίεργο τρόπο δεν περνούν από την Παραλία. Αν περνούσαν θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουν συμμαζέψει την κατάσταση αν δεν μπορούσαν να δώσουν ριζικές λύσεις.

- Αν δοκίμαζαν να διασχίσουν κάθετα τη νύχτα τη Ναυαρίνου θα διαπίστωναν ότι παίζουν τη ζωή τους κόρωνα - γράμματα καθώς σχεδόν κανένα αυτοκίνητο δεν σταματάει. Εκτός και πιάσεις θέση δίπλα σε κάποιο βαρυφορτωμένο γκαρσόνι και το λυπηθούν. Κατά τα άλλα οι δημοτικοί παράγοντες προσμένουν πολλά από τον τουρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών (και όχι μόνο). Ας μην συζητήσουμε φυσικά για ηχοσυστήματα και πειραγμένα μηχανήματα που σπάνε όλα τα φράγματα των ντεσιμπέλ.

- Αν δοκίμαζαν να περπατήσουν στον πεζόδρομο ιδιαίτερα τη νύχτα θα βρίσκονταν στα όρια του πανικού: "Αλλόφρονες" ποδηλάτες, πιτσιρικάδες με δικάβαλα και σούζες, ακόμη και ευγενείς κατά τα άλλα αναβάτες κάνουν δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων που περπατούν σε έναν παραθαλάσσιο διάδρομο που έχει περιληφθεί σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς.

- Αν έψαχναν να βρουν ίσκιο το μεσημέρι θα διαπίστωναν ότι εκεί που θα έπρεπε να έχουν "κατασκηνώσει" πολίτες στα αρμυρίκια, στον ευκάλυπτο, ακόμη και στα πλατάνια, βρίσκονται παρκαρισμένα αυτοκίνητα κατά παράβαση όχι μόνο της κοινής λογικής αλλά και των κανόνων κυκλοφορίας και στάθμευσης.

- Αν επιζητούσαν την ομορφιά της θάλασσας, των φυτών και της σύνθεσης των πραγμάτων στη ζώνη ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και τη θάλασσα θα διαπίστωναν ότι η συνέχεια αυτής της εικόνας διακόπτεται με το χειρότερο τρόπο καθώς υπάρχουν σημεία τα οποία μόνο ντροπή θα έπρεπε να προκαλούν για την αισθητική κακοποίηση και το σκουπιδαριό που μαζεύεται όλο και περισσότερο.

- Αν επιχειρούσαν να περπατήσουν στην ακτογραμμή θα διαπίστωναν ότι οι δήθεν περιορισμοί όσον αφορά την απόσταση ανάμεσα στις ξαπλώστρες και το κυμοθάλασσο ισχύουν μόνο στα χαρτιά και σε πολλά σημεία οι ομπρέλες κοντεύουν να… κάνουν βουτιά.

Πολλά ακόμη "αν" θα μπορούσαν να προστεθούν για τα αυτονόητα και για παρεμβάσεις οι οποίες φέρουν την υπογραφή αυτής και των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Ολα όσα προαναφέρθηκαν στερούν από τους κατοίκους και τους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν ανενόχλητα την προίκα της φύσης στην πόλη. Και ότι απομειώνουν σημαντικά την αξία της μοναδικότητας που έχει η παραλιακή ζώνη στην Καλαμάτα. Ενα θαλάσσιο μέτωπο χιλιομέτρων δίπλα στον αστικό ιστό, πεντακάθαρη θάλασσα και καταπληκτική επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Δεν πρόκειται για καινούργιες διαπιστώσεις και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Οι δημοτικοί παράγοντες γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα στραβά στην Παραλία, αλλά συνεχίζουν να κάνουν στραβά μάτια και να αδιαφορούν. Η Παραλία έχει τόση δυναμική που "δουλεύει" μόνη της και κρύβει την ανεπάρκεια και την ολιγωρία των δημοτικών παραγόντων. Οι οποίοι βολεύονται με τη λογική του "αναγκαίου κακού" αρνούμενοι να "σπάσουν αυγά" κατά τη λαϊκή έκφραση.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr