Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 18:50

Κρουαζιερόπλοια, επισκέπτες και πόλη

Γράφτηκε από τον

Κρουαζιερόπλοια, επισκέπτες και πόλη

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος ότι στην Καλαμάτα έχει φθάσει κρουαζιερόπλοιο.

 

Οι εκατοντάδες επιβάτες που προτιμούν να μείνουν στην Καλαμάτα διασκορπίζονται σε κέντρο και παραλιακή ζώνη, κάποιοι ψάχνονται με το χάρτη, κάποιοι άλλοι χάνονται στα στενά, πολλοί τριγυρνούν ασκόπως. Πρόκειται για ένα "μωσαϊκό" επισκεπτών από την άποψη των ενδιαφερόντων και κατά περίπτωση διαφορετικών οικονομικών δυνατοτήτων.
Το ερώτημα είναι ποια εικόνα αποκομίζουν για την πόλη και πώς αυτό λειτουργεί για τους επόμενους και τις εντυπώσεις που καταθέτουν στα ταξιδιωτικά γραφεία. Από αυτά τα στοιχεία σε ένα βαθμό εξαρτάται και ο ρυθμός  και ο αριθμός αφίξεων στην πόλη. Αλλά και η παραμονή σε αυτήν καθώς υπάρχουν και επιλογές μετακίνησης σε αρχαιολογικούς χώρους αφού η Καλαμάτα είναι πολύ κοντά σε σημαντικά μνημεία.
Και η εικόνα δεν είναι πάντοτε και για όλους ίδια. Γιατί μπορεί αυτοί που βρέθηκαν ένα ήσυχο πρωινό στη Βέργα να "έπεσαν ξεροί" με τη θέα του Μεσσηνιακού, άλλοι όμως που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τη νεοελληνική εκδοχή των κανόνων κυκλοφορίας. Μπορεί οι άνθρωποι να κοιτάζουν τους χάρτες αλλά οι αρμόδιοι του δήμου δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αλλάξουν το χάρτη στη στάση πίσω από το Δημαρχείο η οποία κάνει γνωστό σε όσους τον συμβουλεύονται ότι βρίσκονται στο… κολυμβητήριο. Μπορεί να διαβάζουν τις ελάχιστες ενημερωτικές πινακίδες για τα μνημεία αλλά δεν βρίσκουν ούτε ένα ενημερωτικό φύλλο για να κρατήσουν μαζί τους. Υπάρχουν πολλά αντιφατικά που συναντούν στην πόλη και το βέβαιο είναι ότι άλλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μικρές και ουσιαστικές κινήσεις από το δήμο και άλλα αποτελούν αναλλοίωτα στoιχεία του κοινωνικού DNA και πολύ δύσκολα μπορεί να απαλλαγούμε από αυτά.
Βεβαίως σε μια ημερήσια επίσκεψη στην πόλη πέραν των μνημείων και της φύσης, υπάρχουν και τα… ζωντανά πράγματα. Εκείνα δηλαδή τα στοιχεία που συνιστούν την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Σε πρώτη ανάγνωση αυτό αφορά το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει στον επισκέπτη, όσο και αν λίγοι προσφεύγουν σε αυτές. Υπάρχει ένας… πληθωρισμός καταστημάτων που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό τον τομέα και φυσικά το κριτήριο πέραν της εξυπηρέτησης είναι και το κόστος. Στοιχεία που συγκρίνονται με άλλες περιοχές που έχουν επισκεφθεί, ακόμη και τον τόπο τους. Είναι αλήθεια ότι ένας μικρός αριθμός προσφεύγει σε αυτές τις υπηρεσίες καθώς προτιμούν τις υπηρεσίες του πλοίου.
Ως εκ τούτου το κύριο ενδιαφέρον περιορίζεται σε πράγματα τα οποία δεν συναντούν αλλού και μπορούν να αποτελέσουν την ταυτότητα της πόλης. Από τη λαϊκή αγορά που ενθουσιάζει όσους βρεθούν εκεί, μέχρι τα τοπικά προϊόντα αν και όπου τα ανακαλύψουν. Το σημείο αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο στο οποίο μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά ο δήμος. Και φυσικά δεν εννοούμε τα πανηγύρια που στήνονται στο λιμάνι και κυνηγούν τους επισκέπτες με την ελιά και το λαλάγγι στο χέρι. Αλλά ένα πολύγλωσσο φυλλάδιο με όλα τα (πραγματικά) τοπικά προϊόντα, τα χαρακτηριστικά τους και τα σημεία από τα οποία μπορούν να τα προμηθευτούν.
Υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν ή μέτρα για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων. Και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης και κοινής δράσης ανάμεσα στο δήμο και τους επαγγελματικούς φορείς.

 

Ηλίας Μπιτσάνης