Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 13:15

Ανατροπές και παρενέργειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αιφνιδίως όλα αλλάζουν για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή, κατά την προσφιλή τακτική του δημάρχου Παν. Νίκα, είδε τα δύσκολα κι έκανε για μια ακόμη φορά τούμπα. "Εκοβε φλέβες" ότι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω το σχέδιο γιατί θα έχει τεράστιο κόστος και θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση, ενώ την ίδια ώρα εξαπέλυε κεραυνούς εναντίον εκείνων οι οποίοι υποστήριζαν αυτή τη θέση. Είχε πιστέψει ότι θα παιχτεί και πάλι το σύνηθες παιχνίδι των πιέσεων και θα υποχρεωθεί η Υπερπεριφέρεια να κάνει πίσω. Στο δρόμο όμως κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο προσπάθησε να τα παρουσιάσει.
Κάτω από πιέσεις, αναγκάστηκε να υιοθετήσει απόψεις οι οποίες εκ των πραγμάτων συνιστούν ανατροπή του Γενικού Πολεοδομικού που είχε σταλεί για έγκριση. Παρουσίασε ένα μέρος τους και είναι πολύ πιθανόν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει να εμφανίσει και νέες αλλαγές. Ηδη μπορούμε να καταγράψουμε μια ακόμη κωλοτούμπα που αλλάζει σημαντικά την πρόταση που έφυγε από το Δήμο Καλαμάτας: Η δημοτική αρχή υπερασπιζόταν φανατικά το… νέο λιμάνι δυτικά του υπάρχοντος, αλλά τώρα το καταργεί γιατί προφανώς το πήραν χαμπάρι οι ιδιοκτήτες που θίγονταν από τις ρυθμίσεις και λογικά άρχισαν να πιέζουν για αλλαγές.
Υπάρχουν κινήσεις στο προσκήνιο και άλλες προφανώς στο παρασκήνιο. Ετσι το Γενικό Πολεοδομικό έπαψε ουσιαστικά να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής και μετατράπηκε σε πεδίο διαμάχης για την ευρύτερη δυνατή οικοπεδοποίηση.
Ο τρόπος με τον οποίο τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή χειρίστηκε το θέμα χαρακτηριζόταν από ερασιτεχνισμό κι αδιαφορία. Ουσιαστικά δεν το παρακολούθησε, άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, δεν διαβουλεύτηκε στενά με τις υπηρεσίες που ήταν τελικά και οι αρμόδιες, κι άφησε να φύγει μια πρόταση η οποία δεν ενσωμάτωνε ούτε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ετσι όταν άνοιξε η βαλβίδα των αντιδράσεων, οι δημοτικοί παράγοντες βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Διαπίστωσαν ότι οι ψηφοφόροι… δεν είναι του χεριού τους και ότι αντιθέτως έχουν… αγριέψει ιδιαιτέρως. Προσπάθησαν να ρίξουν το μπαλάκι στην Υπερπεριφέρεια, αλλά οι ιδιοκτήτες το πήραν χαμπάρι και δεν τσίμπησαν. Αρχισαν τότε να υπόσχονται απίθανα πράγματα, και στο παιχνίδι μπήκαν αναρμόδιοι που παρά την ειδικότητα δεν έχουν ιδέα από Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Μέσα στην… αναμπουμπούλα, ιδιοκτήτες από άλλες περιοχές αντιλήφθηκαν τις ρυθμίσεις κι έσπευσαν να υποβάλουν αιτήματα. Και κάποιοι που γνωρίζουν περισσότερα διατύπωσαν ευθέως την απειλή της προσφυγής, γιατί η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί "έμπαζε" από διάφορες πλευρές.
Μετά από αυτό, η πανηγυρική μεταστροφή της δημοτικής αρχής ήταν κάτι το αναμενόμενο. Βεβαίως μένει να αποσαφηνιστούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως:
1. Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, πώς θα αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα, ποια είναι η γνώμη των υπηρεσιών που θα κληθούν να εγκρίνουν τη νομιμότητα των ενεργειών και αν το εύρος των προτεινομένων αλλαγών συνιστά εκ νέου εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε χρήμα και χρόνο.
2. Αν υπάρχει διερεύνηση και διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτοί πιθανοί περιορισμοί ή κόκκινες γραμμές που θέτουν, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία επιχειρούνται σοβαρές αλλαγές στα ζητήματα της δόμησης.
Η συνέχεια θα είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα.


belias@internet.gr