Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011 10:20

ΓΠΣ χωρίς στρατηγική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καταλάγιασε ο θόρυβος για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως φαίνεται τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φυσικά τα προβλήματα παραμένουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα θα περίμενε κάποιος να διακρίνει μια στρατηγική από την πλευρά του δήμου προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν διαπιστώνουμε στις δηλώσεις των τελευταίων ημερών. Από την προσφυγή ακύρωσης μέχρι την τροποποίηση πριν την παρέλευση πενταετίας επειδή συντρέχουν σοβαροί λόγοι (όπως η απόρριψη προοπτικής κατασκευής νέου λιμανιού), υπάρχει τεράστια απόσταση. Φυσικά δεν μπορούν να γίνουν και… τα δύο μαζί.
Προσφυγή για ακύρωση σημαίνει παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος και εφόσον αυτή γίνει, επανάληψη της διαδικασίας εκπόνησης με ό,τι συνεπάγεται σε χρήμα και χρόνο. Μέχρι την εκδίκαση της απόφασης ισχύει το ΓΠΣ που θα δημοσιευτεί, ενώ εφόσον γίνει δεκτή η προσφυγή δεν θα υπάρχει καθόλου. Και εδώ είναι που δεν μπορούν να αποφασίσουν στο δήμο με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Γιατί επανεκκίνηση για το ΓΠΣ σημαίνει ελπίδες για όσους διαμαρτύρονται σήμερα και απώλεια ελπίδων για τους αμέτρητους ιδιοκτήτες που περίμεναν την ένταξη στο σχέδιο.
Εκείνο βεβαίως που γνωρίζουν όλοι είναι πως δεν μπορεί να σταθεί καμία προσφυγή επί της ουσίας και εφόσον γίνει θα αφορά στις διαδικασίες. Από εκεί και ύστερα κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Χωροταξίας που θα κρίνει κάποια στιγμή μετά από χρόνια ένα νέο ΓΠΣ, θα κάνει δεκτές και τις όποιες προτάσεις περιλαμβάνονται σε αυτό. Ενδεχομένως δε και η νομοθεσία να έχει αλλάξει επί το δυσμενέστερον για τους ιδιοκτήτες, καθώς το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης δεν είναι επινόηση της Μπιρμπίλη αλλά ζήτημα στοιχειώδους οργάνωσης αυτού που χαρακτηρίζουμε ως "συμπαγή πόλη". Είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι τεχνικοί που έχουν στοιχειώδη επαφή με τις εξελίξεις σε ζητήματα οργάνωσης του χώρου.
Αν αφήσουμε αυτό το σενάριο και πάμε στην τροποποίηση νωρίτερα από την πενταετία λόγω λιμανιού, θα προκύψουν ανάλογα ζητήματα. Κατ’ αρχήν πέραν των ζητημάτων χρόνου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να ζητηθεί τροποποίηση. Από εκεί και ύστερα ένα τέτοιο θέμα δεν δικαιολογεί την καθολική ανατροπή του ΓΠΣ και πάντα κάθε πρόταση είναι υπό την έγκριση του Συμβουλίου Χωροταξίας.
Δεδομένων τούτων και πολλών άλλων οι αρμόδιοι του δήμου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στρατηγική τους. Δηλαδή να κάνουν γνωστό τι ακριβώς επιδιώκουν πέρα από το "ναι σε όλα" που θα πρέπει να μεταφραστεί σε μέτρα επί… χάρτου. Και να εξηγήσουν στους πολίτες πώς μπορεί αυτή η επιδίωξη να κερδηθεί και κάτω από ποιους όρους. Χωρίς αυτά, τα πολιτικά παιχνίδια που νομίζουν ότι έμαθαν να τα παίζουν πλέον όλοι, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα για τους εμπνευστές τους.

belias@internet.gr