Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 13:52

Ποιου είναι το ΓΠΣ;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με τις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας ήρθε να επιβεβαιώσει εμμέσως τα όσα γράφαμε στο προχθεσινό μας σημείωμα για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Οτι δηλαδή στη σύνταξή του είχε… χαθεί η μπάλα, προκύπτουν διαρκώς προβλήματα και κανένας δεν αναγνωρίζει ευθύνη στον εαυτό του.
Ο χαρακτηρισμός "τραγωδία" πλέον φαντάζει επιεικής για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση που έχει κάνει άνω-κάτω την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, χωρίς κανένα λόγο. Με τις δηλώσεις και παραδηλώσεις, έχει χαθεί και η ουσία της υπόθεσης, που έχει μέγιστη σημασία όσον αφορά στον τρόπο διεύθυνσης των υποθέσεων του δήμου. Την πολιτική ευθύνη για όλα τα ζητήματα που αφορούν το δήμο, την έχει η δημοτική αρχή. Τελεία και παύλα γιατί όλα τα υπόλοιπα αλλά και η προσπάθεια διάχυσης αυτής της ευθύνης σηματοδοτεί πολιτικές πρακτικές επιπέδου καφενείου. Από εκεί και ύστερα η ίδια οφείλει να επιμερίσει ευθύνες τόσο στο εσωτερικό της όσο και σε όσους ενεπλάκησαν με την υπόθεση, εφόσον φυσικά υπάρχουν.
Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε κάποιους εξωθεσμικούς παράγοντες οι οποίοι… έφτιαξαν με τις υποδείξεις τους το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και παρέπεμψε στο μέλλον τις… αποκαλύψεις. Αυτή η τακτική είναι προσφιλής στο δήμαρχο και απευθύνεται σε εκείνους οι οποίοι μπορούν να πεισθούν ότι υπάρχει μέχρι και… σιωνιστικός δάκτυλος αν κάτι δεν κάνει καλά η δημοτική αρχή.
Είναι αδιανόητο να αιωρούνται τέτοιου είδους υποψίες και αυτή η πρακτική στερείται πολιτικής ηθικής. Εφόσον ο κ. δήμαρχος θεωρεί ότι κάποιοι τα έκαναν πλακάκια με τους μελετητές για να προωθήσουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οφείλει να μιλήσει με ονόματα και στοιχεία. Αλλά και να ενεργήσει τα δέοντα σε διάφορες κατευθύνσεις. Το κάδρο για την ομάδα "εκτός δήμου η οποία συμπεριφέρεται ιδιοκτησιακά όσον αφορά την πόλη" χωράει πολλά πρόσωπα και δίνει το δικαίωμα για εικασίες πολιτικής (και όχι μόνον) συναλλαγής. Επιπλέον αφήνει αιχμές ότι κάποιοι μπορούν και κουμαντάρουν τις υποθέσεις του δήμου… τηλεσκοπικώς και με μεθόδους οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές από τη δημοτική αρχή.
Ο κ. Νίκας οφείλει λοιπόν να αποδείξει αυτά που δηλώνει. Ακόμη όμως και αν είναι αληθή αποτελούν ομολογία για την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να διευθύνει τις τύχες του δήμου. Για όλα αυτά όμως οφείλουν να πάρουν θέση οι με οποιονδήποτε τρόπο θεσμικά εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, για να δούμε τέλος πάντων πού βρίσκεται το πρόβλημα. Οχι πως θα αλλάξει πλέον την πορεία των πραγμάτων, άλλωστε το ΣτΕ είναι εκείνο που θα κρίνει την υπόθεση. Εχει ανακύψει όμως ένα τεράστιο ηθικό και διαχειριστικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για ουσιαστικούς λόγους.

Υ. Γ.: Το JESSICA με κεφαλαία γιατί δεν είναι… γυναικείο όνομα αλλά ακρωνύμιο του Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas, δηλαδή "Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές", γράφαμε χθες. Πλην όμως ο δαίμων της απροσεξίας έκανε Κ το C του City. Και η αποκατάσταση αναγκαία.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμαρχος και διατηρητέα Πύλη εισόδου το αεροδρόμιο »