Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 13:06

H επέκταση της ελεγχόμενης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Αβατο" το κέντρο της Καλαμάτας άνευ… ευρώ από τη Δευτέρα, καθώς η δημοτική αρχή επεκτείνει την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σε Νέδοντος, 23ης Μαρτίου και Υπαπαντής, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές - όπως αυτή της Κεντρικής Αγοράς. Πρόκειται βέβαια για μια κίνηση αποσπασματική, η οποία επί της ουσίας έχει μόνον εισπρακτικό χαρακτήρα. Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού πανδαιμόνιου δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, και σε συνθήκες κρίσης το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα πεζοδρόμια των… γειτονικών δρόμων.
Από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου έχουμε αναφερθεί σε ελεγχόμενη στάθμευση συνοδευόμενη από... ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία. Οσο περνάει ο καιρός η κατάσταση αυτή επιτείνεται, και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο σε δρόμους όπου η κατάσταση με τη στάθμευση μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς άθλια: Υδρας και Αριστοδήμου είναι πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ενώ σε άλλα σημεία τα αυτοκίνητα γύρισαν… κάθετα στα πεζοδρόμια για να εξοικονομήσουν χώρο.
Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Καλαμάτα, αλλά κανένας παράγοντας της δημοτικής αρχής δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες για τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Θα ήταν λογικό λοιπόν, πριν επεκταθεί η εφαρμογή, να μας ενημερώσουν τι ακριβώς ήταν εκείνο που βελτιώθηκε ώστε η δημοτική αρχή να πάρει την απόφαση επέκτασης σε νέες περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, η επέκταση στις συγκεκριμένες περιοχές δεν αποτελεί προϊόν κάποιας μελέτης αλλά υπακούει στην μπακάλικη εισπρακτική λογική: Βάζουμε ελεγχόμενη στάθμευση εκεί που υπάρχει ζήτηση, για να υπάρχουν έσοδα. Οσο για το κυκλοφοριακό… τσιμέντο να γίνει! Ας μη σπεύσει βεβαίως να επικαλεστεί κανένας τις προβλέψεις της τελευταίας κυκλοφοριακής μελέτης (που πήγαινε την ελεγχόμενη στάθμευση μέχρι τις… συνοικίες), γιατί η ίδια η δημοτική αρχή αποφάσισε να τη βάλει στο… αρχείο και να προκηρύξει καινούργια.
Απόδειξη για τον τρόπο που σκέφτεται η δημοτική αρχή είναι η επέκταση του μέτρου στην Κεντρική Αγορά: Το βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα είναι άδειο, τη στιγμή που στα πάρκινγκ της αγοράς γίνεται το… έλα να δεις. Βάζει λοιπόν κι εκεί χαράτσι, οπότε δεν την γλυτώνει ούτε αυτός που πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στη λαϊκή. Μάλλον δεν έχει πάει κανένας αρμόδιος στη λαϊκή το Σάββατο, για να καταλάβει τι θα γίνει με την ελεγχόμενη στάθμευση όταν ήδη τα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι το γήπεδο... Πρόκειται για κίνηση προκλητική, όταν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ καταλαμβάνουν τσάμπα εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης δυσκολεύοντας αφάνταστα τη λειτουργία της αγοράς.
Η ελεγχόμενη στάθμευση προϋποθέτει εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης στο κέντρο, για τον οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία κίνηση, ούτε και δείχνει να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.
Ως εκ τούτου, μας επιτρέπει να σκεφτούμε πως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι ο δημοτικός μπεζαχτάς. Αλλωστε, αν την ενδιέφεραν η ποιότητα ζωής και το κυκλοφοριακό, θα πεζοδρομούσε την Αριστομένους και δε θα την έκανε… φιλέτο της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επειγόντως η σήμανση Παρατηρητήριο για τη θάλασσα »

NEWSLETTER