Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 14:16

Παρατηρητήριο για τη θάλασσα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εκτεταμένη παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας είναι προίκα της φύσης στους πολίτες και την πόλη. Η καθαρότητα της θάλασσας είναι ένα ζητούμενο για την διατήρηση αναλλοίωτης της αξίας που έχει η προίκα για την ποιότητα ζωής και την οικονομία. Και η αποχέτευση (δίκτυο και βιολογικός καθαρισμός) είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τη θάλασσα από τον κύριο ρυπαντή που είναι τα αστικά λύματα.
Αναγκαζόμαστε να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα γιατί δυστυχώς ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει να αδιαφορεί για φαινόμενα τα οποία προκαλούν έντονες αντιδράσεις και απίστευτη τερατολογία ακόμη και από τους Καλαματιανούς. Το σημειώνουμε αυτό με έμφαση καθώς τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται το γνωστό φαινόμενο των συσσωματώσεων οι οποίες επιπλέουν και προκαλούν… ταραχή σε κολυμβητές και επαγγελματίες.
Από την πλευρά του Λιμεναρχείου για μια ακόμη φορά δίνεται η διαβεβαίωση ότι πρόκειται για πλαγκτόν και το φαινόμενο οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή. Και αυτό έρχεται στη δημοσιότητα επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν και οι δημοσιογράφοι το έψαξαν. Διαφορετικά ο καθένας πιθανολογεί ή και… τερατολογεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει τίποτε σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις.
Σε όλη αυτή την ιστορία ο δήμος απουσιάζει και με τη σιωπή του δίνει την εντύπωση του… ενόχου που κάτι επιχειρεί να κρύψει. Στην πραγματικότητα οι δημοτικοί παράγοντες δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο οφείλουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά επικοινωνιακά και να προλαβαίνουν τις εξελίξεις.
Και παλαιότερα έχουμε τονίσει ότι η πυκνότητα με την οποία εμφανίζονται τέτοια ή ανάλογα φαινόμενα, απαιτεί την οργάνωση ενός "παρατηρητηρίου" για την καθαρότητα της θάλασσας έτσι ώστε ο πολίτης να ενημερώνεται διαρκώς και εγκαίρως. Διαρκώς με μετρήσεις του μικροβιακού φορτίου σε διάφορα σημεία της θαλάσσιας περιοχής. Και εγκαίρως με την εξήγηση φαινομένων τα οποία είναι αντιαισθητικά ή και περίεργα με αποτέλεσμα να προκαλείται αδικαιολόγητα ανησυχία.
Η υπόθεση αυτή έχει υποτιμηθεί από το δήμο και τελικά δυσφημείται η περιοχή καθώς πολλοί επισκέπτες αναχωρούν χωρίς να έχουν ακούσει την επιστημονική απάντηση, κουβαλώντας τα όσα απίστευτα ακούν για κάποια φαινόμενα που παρουσιάζονται περιστασιακά. Δεν χρειάζεται ο δήμος να… σηκώσει βουνά, μπορεί να είναι μπροστά από τις εξελίξεις αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, διαθέτοντας ελάχιστα χρήματα και φυσικά οργανώνοντας την παρέμβασή του με αποτελεσματικό τρόπο.
Πολύ απλά: Οι δημοτικοί παράγοντες οφείλουν να εγκαταλείψουν την πολιτική της… πολυθρόνας στην οποία έχουν παρκάρει και να κινηθούν στην πόλη με ανοιχτά μάτια και αυτιά στην καθημερινότητα του πολίτη. Δεν θα τους… στοιχίσει τίποτε και θα μάθουν πολλά πράγματα τα οποία δείχνουν να αγνοούν, δίνοντας την εντύπωση ότι ζουν… σε άλλη πόλη.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER