Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 15:29

Η πόλη και η "Καλαμάτα"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που η στήλη ασχολείται με το Δήμο Καλαμάτας και την παντελή απουσία του από τα όσα αφορούν στα θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Και η επισήμανση αυτή δεν αφορά μόνον στη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά είναι διαχρονική παρά το γεγονός ότι είχαν εκδηλωθεί κάποιες πρωτοβουλίες που "κάηκαν" τελικά από την έλλειψη συνέχειας, από τις κρατούσες αντιλήψεις για το ρόλο των δήμων και από μικροπολιτικές παρεμβάσεις.
Αν κάποτε όμως αυτή η έλλειψη δεν ήταν αισθητή, ο "Καλλικράτης" ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα και να διαφοροποιήσει το ρόλο του δήμου κάνοντας υποχρεωτική την ενασχόλησή του με τις υποθέσεις της αγροτικής οικονομίας. Ομως η κεκτημένη… αδράνεια και η απουσία αναπτυξιακής κουλτούρας από το πολιτικό προσωπικό, εμποδίζουν να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα να ξεφύγει ο δήμος από τα στερεότυπα του παρελθόντος.
Η εισαγωγή είναι αναγκαία προκειμένου να γίνει αντιληπτό γιατί ενώ δίνεται ολόκληρη μάχη με την υπόθεση της προστασίας αγροτικών προϊόντων με το όνομα "Καλαμάτα" (ελιές και ελαιόλαδο), ο δήμος απουσιάζει παντελώς. Για να προσδιορίσουμε την έκταση του προβλήματος, θα γράφαμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη παγκοσμίως. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι το όνομα "Καλαμάτα" είναι τεράστιας εμβέλειας και μόνο στο δήμο της πόλης δεν το έχουν αντιληφθεί.
Σε όλη αυτή την ιστορία που σκάει καθημερινά με διάφορες απάτες, ο δήμος όχι μόνον θα έπρεπε να είναι παρών αλλά και να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για να παρθούν μέτρα σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα της απάτης. Ταυτοχρόνως όμως θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε μια καμπάνια τουλάχιστον για την περιοχή του προκειμένου να προστατευτεί το προϊόν και να σερβίρονται πραγματικά "ελιές Καλαμών" και "ελαιόλαδο Καλαμάτας".
Για να γίνουν αυτά και πολλά ακόμη τα οποία χρειάζονται, η αγροτική πολιτική θα πρέπει να γίνει οργανικό στοιχείο της δουλειάς στο δήμο. Αυτό σημαίνει πολιτικός υπεύθυνος με αρμοδιότητες, Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χάραξη πολιτικής για τον κρίσιμο αυτό τομέα. Δεν γνωρίζουμε αν οι αρμόδιοι του δήμου έχουν αντιληφθεί τις ευθύνες τους ή απλώς θεωρούν ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν τους αφορά. Το ζήτημα συνδέεται όμως ευθέως με το σύνολο σχεδόν των πολιτών και αφορά τη φήμη και την ακτινοβολία της πόλης παγκοσμίως. Και κάποιοι θα πρέπει να το ξανασκεφθούν.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αμειβόμενες θέσεις... Η πλατεία και η ανάπλαση »