Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 13:17

Η πλατεία και η ανάπλαση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα πλησιάσει τα 3 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, το οποίο κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Η αναγκαιότητα της παρέμβασης έχει διαπιστωθεί εδώ και πολλά χρόνια με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της σύγχρονης Καλαμάτας. Και όλοι θα ήθελαν να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής σε μια περιοχή η οποία ανέτως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως υποβαθμισμένη με βάση τους σύγχρονους όρους.
Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία - κλειδιά τα οποία θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και θα δώσουν ρόλο και φυσιογνωμία σε έναν από τους ελάχιστους πλέον ελεύθερους χώρους της πόλης.
Το πρώτο αφορά στην ενοποίηση του χώρου της πλατείας με την πεζοδρόμηση της Αριστομένους. Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί χρόνια τις στήλες της εφημερίδας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Τη χρησιμότητα αποδεικνύει η ζωντάνια που έδωσε στην περιοχή η πεζοδρόμηση του τμήματος από την 23ης Μαρτίου μέχρι τη Νικηταρά. Το τμήμα που απομένει μέχρι τα φανάρια της Βασ. Γεωργίου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην κυκλοφορία, απλώς προσθέτει… έσοδα στα ταμεία του δήμου με την διαγράμμιση ορισμένων θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης. Οι οποίες όχι μόνον δεν ανακουφίζουν το κέντρο από το κυκλοφοριακό φορτίο, αντιθέτως αυξάνουν την πίεση καθώς κάποιοι μπαίνουν… όσο γίνεται πιο βαθιά για να βρουν κοντύτερα στον προορισμό τους θέση. Γιατί αν θέλει κάποιος να πληρώσει και να κάνει πέντε βήματα, υπάρχει… άπλα στο δημοτικό πάρκινγκ.
Κάποιοι για να αποφύγουν τη συζήτηση αφού δεν υπάρχουν επιχειρήματα, παραπέμπουν την υπόθεση για αργότερα. Εννοείται βεβαίως ότι κάτι τέτοιο αυξάνει σημαντικά το συνολικό κόστος του έργου και η ενοποίηση του χώρου σε… τρία στάδια, θα αφήσει τα κουσούρια της.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το πράσινο. Το κέντρο της πόλης χρειάζεται πράσινο, πολύ πράσινο και μάλιστα υψηλό. Η πόλη πρέπει να ανασάνει και θα ήταν τραγικό οι πλάκες να αντικατασταθούν με μάρμαρα… πολυτελείας και… θηριώδεις γλάστρες πρασίνου όπως έγινε στα "Ψαράκια". Πρόκειται για ένα θέμα που αντιλαμβάνονται πλέον όλοι αλλά δυστυχώς στο δημόσιο χώρο πειραματίζονται εκ του ασφαλούς ουκ ολίγοι αφήνοντας τα σημάδια τους για δεκαετίες ολόκληρες. Δέντρα, θάμνοι, πράσινο, διάδρομοι περιπάτου και σημεία φυσικής σκίασης πάνω στα οποία οφείλουν να προσαρμοστούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έχει ανάγκη η πόλη και στα οποία θα κριθεί το επιτυχημένο ή όχι της ανάπλασης.
Πρώτες σκέψεις για ένα θέμα το οποίο σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις καθώς αφορά την "καρδιά" της πόλης. Με μια σημείωση που νομίζουμε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: Η άψογη οργάνωση του έργου, του εργοταξίου και των βημάτων εκτέλεσης θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο μέλημα του δήμου γιατί οποιοδήποτε πρόβλημα θα έχει σοβαρή επίπτωση στις λειτουργίες της πόλης σε ένα νευραλγικό σημείο.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER