Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 14:16

Σκουπίδια και… φιλέτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα σκουπίδια πάνε και έρχονται αλλά η λύση ακόμη φαντάζει μακρινή. Πολλές φορές έχουμε γράψει ότι η επερχόμενη λύση θα είναι και ακριβή. Αλλωστε δεν θεωρείται τυχαία… φιλέτο η υπόθεση από τους Γερμανούς, όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφτεί τον τελευταίο καιρό στις αθηναϊκές εφημερίδες. Εννοείται πως η ιστορία βαδίζει ολοταχώς στην εκμετάλλευση των σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, γιατί ουσιαστικά μόνον αυτός ο τομέας έχει κέρδος. Το κόστος διαχείρισης είναι βέβαιο πως θα μετακυλισθεί άμεσα ή έμμεσα στους πολίτες και φυσικά το κέρδος στην εταιρεία.
Ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το κόστος και να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον, είναι να περιοριστούν τα σκουπίδια, να ενταθούν οι προσπάθειες ανακύκλωσης σε όλα τα επίπεδα και να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που κάνουν κομποστοποίηση. Ο περιορισμός των σκουπιδιών είναι από κάθε σκοπιά αναγκαίος, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Είναι κατ’ αρχήν επιεικώς ανόητο και ταυτόχρονα προκλητικό, να πηγαίνουν τρόφιμα στα σκουπίδια. Δυστυχώς αυτό συνεχίζει να γίνεται, με αποτέλεσμα τα ζυμώσιμα να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του συνόλου των σκουπιδιών και να αυξάνουν σημαντικά το κόστος αποκομιδής και διαχείρισης. Από εκεί και ύστερα ο καταναλωτισμός δημιουργεί ένα πλήθος συσκευασιών που αυξάνουν σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών ακόμη και αν ανακυκλώνονται. Ο περιορισμός τους είναι το απλούστερο που μπορεί να κάνει κάποιος, αρκεί να σκεφθεί ότι τελικά όλα έχουν κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό.
Η επέκταση της ανακύκλωσης μπορεί να προσφέρει σημαντικά στον περιορισμό του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών, κατ’ αρχήν με τη μείωση του όγκου που φιλοξενούν οι συμβατικοί κάδοι. Και από την άλλη, με τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει ο δήμος από το σύνολο της προσπάθειας. Η αδιαφορία των πολιτών για την ανακύκλωση πληρώνεται από την τσέπη τους και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό.
Πέρα από τον περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών και την ανακύκλωση, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος για τη μείωση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών και την μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Είναι η εκτεταμένη κομποστοποίηση των υλικών που μπορεί να δώσουν χώμα άριστης ποιότητας: Στο μπαλκόνι, συλλογικά στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, στη γειτονιά στον κάδο του ελεύθερου χώρου.
Αν το θέλετε και αλλιώς, όλα αυτά συνιστούν και έναν τρόπο… αντίστασης στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούν κάποιοι τον καταναλωτισμό μας καίγοντας και κερδίζοντας από τα σκουπίδια-προϊόντα του. Αλλά και προστασίας της τσέπης μας από το κόστος των καταναλωτικών αντιλήψεων και το κόστος επιχειρηματικής διαχείρισης των σκουπιδιών. Κάποιοι θέλουν να τους πληρώσουμε και το… φιλέτο των σκουπιδιών, ας το αρνηθούμε στερώντας την… πρώτη ύλη που χρειάζονται για να το πετύχουν.
Οπως και να το πάρουμε τελικά, στο χέρι μας είναι να καθαρίσουμε την πόλη προστατεύοντας τον εαυτό μας και το περιβάλλον σε δύσκολες εποχές.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμος και αρχαιότητες Βασανιστική καθημερινότητα »

NEWSLETTER