Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 17:37

Γιορτές και τοπικά προϊόντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κορυφώνεται η έξοδος των Αθηναίων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και η Μεσσηνία υποδέχεται ένα μεγάλο μέρος των… εξοδούχων. Λόγω κρίσης, η κίνηση αυτή δεν έχει ανάλογο αντίκτυπο στην κατανάλωση και ως εκ τούτου το φαινόμενο της κατακόρυφης πτώσης στον τζίρο των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής είναι αναμενόμενο. Η διαπίστωση αυτή κάνει ακόμη περισσότερο έντονη την ανάγκη της προβολής των τοπικών προϊόντων με τη συνέργεια δήμων και φορέων. Η Μεσσηνία παράγει και οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίσουν την παραγωγή της.
Σε πρώτο επίπεδο η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από τα καταστήματα εστίασης. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αμέτρητες φορές έχει θιγεί εδώ και πολλά χρόνια από τις στήλες μας, αλλά δυστυχώς παρά τις μεγάλες κουβέντες για "σήματα" και "τοπικά σύμφωνα", δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε στην πράξη. Δυστυχώς όλη η δυναμική της υπόθεσης εξαντλήθηκε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, δεν οργανώθηκε στοιχειωδώς η αναγκαία παρέμβαση με αποτέλεσμα η περιοχή να μην είναι έτοιμη να προβάλει τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα… στο πιάτο. Μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο και τις ξακουστές ελιές Καλαμών, ότι έχουμε τεράστια παράδοση στο χώρο της ποτοποιίας, πως η κτηνοτροφική μας παραγωγή δίνει θαυμάσια τοπικά προϊόντα από τυριά μέχρι παστό. Ολα αυτά όμως φαίνεται ότι περιμένουμε να τα… προωθήσουν κάποιοι άλλοι, καθώς ουσιαστικά απουσιάζουν από τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων. Στα οποία ορισμένες φορές προσφέρονται πράγματα που δυσφημούν ουσιαστικά την τοπική παραγωγή. Οσο για τη γαστρονομία ας μην το συζητούμε, ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι σέβονται πραγματικά την παράδοση και προσφέρουν πιάτα που πλησιάζουν ποιοτικά και γευστικά την τοπική κουζίνα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από την οργανωμένη και συστηματική προβολή τους με όλα τα μέσα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει διαθέσιμος σε όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα γενικά της περιοχής (ή κάθε περιοχής) ένας πλήρης κατάλογος με τοπικά προϊόντα, παραγωγούς και σημεία που μπορούν να τα προμηθετούν οι επισκέπτες. Η προβολή είναι αδύνατο να γίνει χωρίς εκθετήρια τοπικών προϊόντων οργανωμένα από την αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους παραγωγούς, έτσι ώστε να έχουν οι επισκέπτες μια πρώτη επαφή με τα προϊόντα και πληροφόρηση για το πώς μπορούν να τα προμηθευτούν, πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, να έχουν στη διάθεσή τους ακόμη και συνταγές με τοπικά προϊόντα. Για την υποστήριξη της γνωριμίας θα έπρεπε να έχουν οργανωθεί ακόμη και επισκέψεις σε μονάδες της περιοχής, οι οποίες φυσικά θα έπρεπε να βρίσκονται και στην… κατάλληλη κατάσταση για να υποδεχθούν ανθρώπους που θέλουν να δουν πώς παράγεται ή τυποποιείται το άλφα ή το βήτα προϊόν.
Οι παράγοντες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα πανηγύρια των "γιορτών" κάθε κατηγορίας και να ασχοληθούν ουσιαστικά με τρόπους γνωριμίας των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα. Υπάρχουν πολλοί και ουσιαστικοί τρόποι, θα πρέπει να επιλεγούν οι πλέον πρόσφοροι και αποτελεσματικοί κατά περίπτωση.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Tανκς και… στάθμευση Τσιμέντο και πράσινο »