Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 13:22

Μπορεί να απαντήσει κάποιος για τα σκουπίδια;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο καιρός περνάει και τα σκουπίδια… επανέρχονται στο προσκήνιο καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντί να δώσει λύση, με καθυστέρηση μηνών επιστρέφει στους δεματοποιητές. Οι υποσχέσεις πήγαν περίπατο και μπροστά στα δύσκολα, αφού πήρε πρώτα την αρμοδιότητα επιστρέφει το μπαλάκι στους δήμους. Κρατάει για τον εαυτό της τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, νεφελώδη θέση την οποία επαναλαμβάνει ως λύση στο τεράστιο πρόβλημα.
Στη λύση των δεματοποιητών όπως όλα δείχνουν, οι παράγοντες της Περιφέρειας θα τα βρουν… μπαστούνια. Και επιστρατεύουν τα πρόστιμα, μοιράζοντας τα πρώτα και απειλώντας για τη συνέχεια. Οι αντιδράσεις των δημάρχων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έντονες ενώ είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει περιοχή η οποία μπορεί να αποδεχθεί την εγκατάσταση δεματοποιητών. Τα όσα έχουν συμβεί άλλωστε στο Κρανίδι είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που δημιουργούνται από το… αμπαλάρισμα σύμμικτων σκουπιδιών.
Παρενθετικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι απορίας άξιον πώς και η αιρετή Περιφέρεια αποδέχεται τη λύση των δεματοποιητών, χωρίς να πραγματοποιήσει καμία έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η εφαρμογή αυτής της μεθόδου, για το αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους θα πρέπει να καταλογισθούν.
Με τα λόγια δεν γίνεται διαχείριση σκουπιδιών και αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται στην Περιφέρεια. Το παραμύθι του "σχεδίου" έχει τελειώσει, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο και τα δημοσιεύματα από φιλικό προς τον περιφερειάρχη αυτοδιοικητικό πόρταλ για τη δυσαρέσκεια στη διυπουργική για τους χειρισμούς του κ. Τατούλη, δεν διαψεύσθηκαν από κανέναν.
Ορισμένα ερωτηματικά:
1. Η Περιφέρεια θα ακολουθήσει τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία ή θα επιδιώξει να αποδεσμευτεί από αυτόν;
Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κατ’ αρχήν ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων που θα καλύπτουν διαφορετικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι πολιτικοί παράγοντες της Περιφέρειας δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν αναφέρονται σε μια ή τρεις μονάδες.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι μονάδες αυτές θα είναι ολοκληρωμένες, θα περιλαμβάνουν και χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων, σταθμούς μεταφόρτωσης και κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει δοθεί ούτε μια γενική εικόνα των δράσεων που θα περιλαμβάνει ο περίφημος διεθνής διαγωνισμός.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε χωροθέτηση των μονάδων μετά από διάλογο και ο πρώην περιφερειάρχης Φ. Χατζημιχάλης τον Αύγουστο του 2010 έλεγε: "Η χωροθέτηση θα γίνει παίρνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, όλες τις μελέτες που έχουν γίνει". Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το ζήτημα της χωροθέτησης επικρατεί "άκρα του τάφου σιωπή".
2. Ενόψει όλων αυτών τι εννοούν από την Περιφέρεια όταν μιλούν για διεθνή διαγωνισμό;
Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε φορέας αυτοδιοίκησης αποφασίσει να εκτελέσει ένα έργο τέτοιας κλίμακας, υποχρεούται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό. Επομένως ουδεμία… πρωτοτυπία περικλείει η υπόσχεση εφόσον ακολουθούνται τα όσα ορίζουν οι… νόμοι και οι προφήτες. Η Περιφέρεια όφειλε ήδη να έχει προσδιορίσει τις αρχές και τις παραμέτρους στη βάση των οποίων θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς εννοεί αυτός που έχει… συλλάβει το σχέδιο (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω παραμένει… φαντομάς).
3. Την ευθύνη διαχείρισης σκουπιδιών θα την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ή ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που πρέπει να συγκροτηθεί από τους δήμους της περιοχής;
Κατά νόμον οι ΦοΔΣΑ είναι αρμόδιοι τόσο για την εξειδίκευση του περιφερειακού σχεδιασμού, όσο και για την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπει. Η κυβέρνηση καθυστερεί δραματικά την συγκρότηση συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης και φυσικά σε αυτά περιλαμβάνονται οι σύνδεσμοι. Πλην όμως δήμαρχοι και Περιφέρεια δεν βλέπουν τον ΦοΔΣΑ, με εξαίρεση τη.. νομική ντρίπλα από την δεύτερη για δημιουργία διαβαθμιδικού συνδέσμου στον οποίο θα συμμετέχουν δήμοι και Περιφέρεια.
Εν κατακλείδι: Είναι κάποιος από την Περιφέρεια που μπορεί να δώσει καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα ή κάποιοι μεθοδεύουν αιφνιδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες;
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr