Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 13:59

Το μεγάλα ψέματα και τα πολλά κουνούπια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οταν η «Ε» αποκάλυπτε τον Αύγουστο το τεράστιο πρόβλημα στην καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι αρμόδιοι απειλούσαν, συκοφαντούσαν και ζητούσαν εισαγγελικές παρεμβάσεις προκειμένου να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους. Τους έφταιγε το δάχτυλο που έδειχνε το πρόβλημα το οποίο προσπαθούσαν να κρύψουν κάτω από το χαλί για να μην πληγεί δήθεν ο τουρισμός. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές μόνο εβδομάδες για να αποδειχτεί ότι το πρόβλημα υπήρχε, οι διαστάσεις ήταν τεράστιες και έχουν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται τώρα ακόμα και διυπουργικές συσκέψεις για να αντιμετωπισθούν τα κρούσματα ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα. Η κινητοποίηση των αρμοδίων ήταν για μια ακόμα φορά βραδυφλεγής και βέβαια κατόπιν εορτής.

Οπως και σε όλα τα θέματα, έτσι και σε αυτό της καταπολέμησης των κουνουπιών το παλιό πολιτικό προσωπικό αποτυγχάνει να κάνει έγκαιρα και αποτελεσματικά το αυτονόητο. Για να καλύψει την τραγική ανεπάρκειά του ανακαλύπτει ή «φτιάχνει» εχθρούς και εφευρίσκει επιχειρήματα για δήθεν υπέρτατα αγαθά τα οποία πρέπει -μέσω της σιωπής και εμμέσως της συνενοχής- να διαφυλαχτούν. Η αλήθεια όμως είναι τραγικά απλή όπως και σε όλα τα πολιτικά ζητήματα. Υποτιμήθηκε αρχικώς το πρόβλημα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αντιμετώπιση των κουνουπιών. Οταν έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία χρειαζόταν μέτρα με υψηλό πολιτικό κόστος τα οποία αναβλήθηκαν με την ελπίδα ότι τελικά -με τη βοήθεια του θεού της Ελλάδας- θα γλιτώσουμε τα χειρότερα. Στη Μεσσηνία τελικά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, όχι όμως και στη Λακωνία. Και τώρα… τρέχουμε.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει, το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας δεν είναι απλό. Ο υφυπουργός Υγείας Χρ. Αϊδόνης που έσπευσε προχθές στην Τρίπολη για να δει τι γίνεται και πώς θα συντονιστούν οι υπηρεσίες, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσει η χώρα, την κρίσιμη αυτή στιγμή, τέτοια εικόνα διεθνώς για τη δημόσια υγεία». Για όσους δεν το κατάλαβαν τα χαΐρια μας έχουν μαθευτεί και παραέξω. Τουτέστιν ο τουρισμός που δήθεν θα προστατεύαμε με τη σιωπή, μάλλον θα πληρώσει ακριβά την ελλιπή κουνουποκτονία. Η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί θα έχει δυστυχώς κόστος στον τουρισμό και αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη αυτοδιοικητικών παραγόντων που δεν μπορούν να οργανώσουν αποτελεσματικά ούτε έναν ψεκασμό κουνουπιών. Και τίθενται τώρα τα εύλογα ερωτήματα: Γιατί τον Αύγουστο που διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει δεν επιλέχτηκε το «ακραίο» μέτρο του αεροψεκασμού; Γιατί άφησαν την περιοχή απροστάτευτη με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία; Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος; Αυτός που υπογραμμίζει τους κινδύνους ή αυτός που τους αποκρύπτει και τους αποσιωπά;

Η συγκεκριμένη υπόθεση με την τραγική εξέλιξή της απέδειξε ότι ορισμένοι χειρίζονται με απίστευτη ελαφρότητα σημαντικά ζητήματα. Ελπίζουμε τα παθήματα να τους γίνουν μαθήματα και να αλλάξουν τροπάριο. Η Νότια Πελοπόννησος έχει ταλαιπωρηθεί χρόνια τώρα από την ανεπάρκεια ενός παλαιοκομματικού πολιτικού προσωπικού που για το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν η διευθέτηση προσωπικών υποθέσεων. Το πολιτικό αυτό μοντέλο έχει χρεοκοπήσει. Η νέα ημέρα που ξημερώνει απαιτεί λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Τα χτυπήματα στην πλάτη και οι προσωπικές διευθετήσεις δεν έχουν πλέον θέση. Ο νέος επιχειρηματικός κόσμος δεν απαιτεί μικροδιευθετήσεις αλλά ένα συνολικό περιβάλλον που θα ασκεί τη δραστηριότητά του με ασφάλεια. Με απλά λόγια οι σύγχρονοι και οι σοβαροί επιχειρηματίες στον τουριστικό τομέα δεν ενδιαφέρονται για διαμεσολαβήσεις στο ΙΚΑ και την Εφορία, ούτε για δάνειο από την κρατική τράπεζα και επιδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά για την καταπολέμηση των κουνουπιών και το μάζεμα των σκουπιδιών. Οι τοπικοί άρχοντες ας κοιτάξουν λοιπόν να κάνουν τη δουλειά τους στον τομέα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα μεγάλα ψέματα δεν μπορούν να διώξουν πλέον ούτε τα κουνούπια. Οσο για τους μηχανισμούς προπαγάνδας αυτοί βουλιάζουν μαζί με όλο το παλιό πολιτικό και λοιπό κατεστημένο.

panagopg@gmail.com