Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 16:25

"Ανάπτυξη", αυτοδιοίκηση και ξεκαθάρισμα των προθέσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Η λέξη "ανάπτυξη" παίζει πολύ εδώ και χρόνια, ενώ με ιδιαίτερη συχνότητα εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Με αφορμή αυτό, το πρώτο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως η υπόθεση αυτή δεν είναι "ουδέτερη" πολιτικά. Το είδος και ο τρόπος ανάπτυξης υπακούουν στους όποιους κανόνες επιβάλλει η πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης και ως εκ τούτου οι τοπικές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να επηρεάζονται από αυτήν.
Η λογική αυτή αμφισβητείται τον τελευταίο καιρό καθώς ορισμένοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες διαγκωνίζονται όχι μόνον για να δημιουργηθούν οι λεγόμενες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), αλλά και να χαρακτηρισθεί και η δική τους περιοχή ως τέτοια. Κάποιοι κάνουν πως αγνοούν ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί μιλούν για ζώνες στις οποίες θα υπάρχει διαφορετικό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς. Και πως υπάρχουν χώρες στις οποίες η εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων έχει οδηγήσει σε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε τον τρόπο με τον οποίο άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν μια τέτοια προοπτική. Και αναφερόμαστε σε μια κίνηση που έχει γίνει στην Θράκη όπου το αίτημα είναι να χαρακτηρισθεί η περιοχή ως "ζώνη με ειδικό φορολογικό καθεστώς". Αίτημα που είναι εντελώς διαφορετικό από το μοντέλο των ΕΟΖ και σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο σε επιστολή των Επιμελητηρίων προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται ότι "η ζώνη θα διακρίνεται από χαμηλούς δείκτες φορολογίας και όχι από μισθούς επιπέδου Κίνας".
Το θέμα που ανακύπτει μετά τις συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό είναι να ξεκαθαρίσουν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες πώς ακριβώς αντιμετωπίζουν αυτή την υπόθεση και τι επιδιώκουν έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Πρωτίστως πρέπει να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με απολύτως σαφή καταγραφή των ρυθμίσεων που επιδιώκεται να ισχύσουν σε μια τέτοια ζώνη, έτσι ώστε να τοποθετηθούν όλοι επί συγκεκριμένων θεμάτων και όχι σε ελκυστικές γενικολογίες αγνώστου περιεχομένου. Μια τέτοια υπόθεση ασφαλώς αφορά και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων, αλλά και όλα τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης.
Οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο φως και ασφαλώς δεν μπορεί να βρεθούν οι πολίτες προ τετελεσμένων που οργανώθηκαν εν κρυπτώ. Ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ακόμη δημοκρατία αλλά… πρέπει και να αποδείξουμε πως αυτό ισχύει έστω και στους τύπους. Και ως γνωστόν η αισώπεια σοφία κατά τη μετάφραση στη λαϊκή υποδεικνύει "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".
Λογικό όμως είναι να υπάρχει και μια απαίτηση από τους αυτοδιοικητικούς που εισηγούνται την δημιουργία τέτοιας ζώνης ειδικά για την Πελοπόννησο, για την οποία και γίνεται συζήτηση. Θα πρέπει να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής τέτοιων ρυθμίσεων σε άλλες χώρες, καθώς δεν πρόκειται για… εφεύρεση ορισμένων αλλά για μια πολιτική που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα σε 120 χώρες του κόσμου και σε 3.000 περιοχές περίπου.
Ασφαλώς και υπάρχουν πληροφορίες και αναλύσεις για την υπόθεση αυτή, δεν ζούμε σε έναν κόσμο ανυποψίαστων που "τρώνε" ό,τι τους πλασάρουν επειδή κάποιοι διαβεβαιώνουν ότι θα… αναπτυχθούμε. Επειδή όμως δεν θα θέλαμε να κατηγορηθούμε για "δίκη προθέσεων", θα περιμένουμε να παρουσιαστούν αναλυτικά και ξεκαθαρισμένα όλα τα στοιχεία για τα "οράματα" που έχουν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η περιοχή δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ασφαλώς δεν θέλουμε να γίνει. Κατά συνέπεια η διαχείριση υποθέσεων που μπορεί να κρίνουν το μέλλον της για δεκαετίες είναι αδιανόητο να γίνει με τη λογική "ενός ανδρός αρχή". Εδώ δεν πρόκειται για μια απόφαση η οποία… θα ξεχαστεί στη συνέχεια ή για ένα επιμέρους ζήτημα που μπορεί να ενδιαφέρει από ελάχιστα έως καθόλου. Πρόκειται ένα τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό θέμα που αφορά τη ζωή των πολιτών. Κανένας δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για τέτοιου είδους αποφάσεις που δεν υπήρχαν στην προεκλογική ατζέντα. Ως εκ τούτου το ελάχιστο που έχει να κάνει όποιος υποστηρίζει αυτή την προοπτική, είναι να ενημερώσει και να ξεκαθαρίσει τι σημαίνουν οι απόψεις του και τι είδους ανάπτυξη επιδιώκει.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER