Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 12:53

Οι Πελοποννήσιοι της διασποράς δίνουν το παράδειγμα

Γράφτηκε από τον

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε από τη στήλη την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε την ενότητα της Πελοποννήσου, αποτέλεσε την αφορμή για μια επικοινωνία με ομογενείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσω της εφημερίδας. Οπως όλα δείχνουν είναι και εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την υπόθεση. Και αυτό γιατί σε διάφορες χώρες (κυρίως όπου δεν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών), έχουν δημιουργηθεί συλλογικές οργανώσεις Πελοποννησίων που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς. Κάποιοι μάλιστα μας είπαν ότι δεν παρακολουθούν απλώς… τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά έχουν πρόθεση κάποια στιγμή να αναλάβουν και πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για ενιαία Πελοπόννησο.
Η αλήθεια είναι πως από παλαιότερα οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό έδειχναν μεγαλύτερη ευαισθησία καθώς ήταν οι αποδέκτες παρατηρήσεων και ερωτημάτων που γεννούσε η… διχοτομημένη Πελοπόννησος όπως εμφανιζόταν σε διάφορες εκθέσεις. Για το λόγο αυτό πολλές φορές σε πρακτικό επίπεδο εξέφραζαν την απορία γιατί δεν προχωρεί η ενιαία παρουσία και δραστηριότητα πέρα από τις όποιες διοικητικές διαιρέσεις.
Η Πελοπόννησος είναι τόσο ενιαίος χώρος, όσο και η… Κρήτη. Δύο μεγάλα νησιά με ιδιαιτερότητες, τοπικισμούς αλλά με κυρίαρχα τα κοινά σημεία. Δύο εξαιρετικά παραγωγικές περιοχές με παρεμφερή προϊόντα (σταφίδα, ελαιόλαδο, πρώιμα οπωροκηπευτικά). Με μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς (Μυκηναϊκός, Μινωικός) που προκαλούν το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Με φυσικές ομορφιές που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους.
Τοπικισμοί και ανταγωνισμοί υπάρχουν και στην Κρήτη, πολύ πιο ισχυροί μάλιστα από εκείνους που υποβόσκουν στην Πελοπόννησο. Αυτό αποτελεί λογικά ένα εμπόδιο, το οποίο όμως γκρεμίζεται από την κοινότητα του χώρου, τις σχέσεις των ανθρώπων και το ενιαίο συμφέρον. Η Κρήτη εμφανίζεται παντού ως ενιαίος χώρος και διεκδικεί μάλιστα την πρωτοκαθεδρία σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι αυτό της διατροφής. Οι φορείς της μέσα από διάφορες μορφές συνεργασίας προβάλλουν παντού την Κρήτη, τα κρητικά προϊόντα και την κρητική διατροφή. Για την οποία γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να προβληθεί και μάλιστα σε αντίθεση με την ενιαία αντίληψη περί "μεσογειακής διατροφής" η οποία έχει κοινή βάση στις διάφορες χώρες και περιοχές, διαφοροποιείται και αλληλοσυμπληρώνεται.
Το σημειώνουμε αυτό καθώς για μια ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι "η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να γίνει διεθνής προορισμός κι αναγνωρίσιμο brand name". Με τη γενική επιδίωξη δεν μπορεί να υπάρχει καμία διαφωνία, αυτή άλλωστε είναι η αποστολή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Πλην όμως, αναγνωρίσιμο brand name "Πελοπόννησος" δεν μπορεί παρά να γίνει ο ενιαίος γεωγραφικός, ιστορικός και πολιτισμικός χώρος έτσι όπως τον γνωρίζουν οι ξένοι μέσα από τα βιβλία και τις αφηγήσεις που αγνοούν τα πειράματα, τις γραφειοκρατικές δυσκαμψίες και τις προσωπικές επιδιώξεις του πολιτικού προσωπικού.
Ας προσέξουμε ένα πολύ λεπτό σημείο: Οπως προαναφέρθηκε οι Κρητικοί κάνουν συντονισμένες και σοβαρές προσπάθειες να καθιερώσουν την "κρητική διατροφή" ως ένα ιδιαίτερο σύστημα αξιών που χτίζεται πάνω σε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία παράγει ο τόπος. Στον αντίποδα η Πελοπόννησος όχι μόνον δεν επιχειρεί να αποκτήσει τέτοιου είδους ταυτότητα, αλλά προσπαθεί να… γεμίσει δύο καλάθια με προϊόντα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που υλοποιείται μηχανιστικά με βάση τη διοικητική διαίρεση. Για το θέμα αυτό έχουμε κάνει παλαιότερα εκτενή αναφορά και δεν θα είχε νόημα να επαναλάβουμε το κακό που προκαλείται από τέτοιου είδους διαιρέσεις και… υποδιαιρέσεις.
Θα τονίσουμε όμως για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεργασίας των δύο Περιφερειών σε ζητήματα για τα οποία μπορεί να υπάρχει ενιαίο ενδιαφέρον και προκύπτει αναγκαιότητα κοινών ενεργειών. Το brand name "Πελοπόννησος" χρειάζεται να καθιερωθεί στον τουρισμό, όπως και το διατροφικό καλάθι. Οποιες διαφορές αντιλήψεων και αν υπάρχουν από τους περιφερειακούς παράγοντες, είναι ένα πεδίο στο οποίο οφείλουν να συνεργαστούν,  ακούγοντας και τη φωνή των συμπατριωτών μας που από την ξενιτειά ενεργούν από κοινού για την Πελοπόννησο και δεν την… κόβουν φέτες.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr