Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 19:40

Το ελαιόλαδο, η Περιφέρεια και οι αερολογίες

Γράφτηκε από τον

Η σημασία του ελαιολάδου για την οικονομία και κοινωνία της Πελοποννήσου (ιδιαίτερα της νότιας) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η κατάρρευση των τιμών που εκδηλώνεται φέτος ως συνέχεια δύσκολων χρόνων που προηγήθηκαν, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στην ύπαιθρο αλλά και τις πόλεις που τροφοδοτούνται από τα αγροτικά εισοδήματα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε μια αναφορά στην υπόθεση για να δηλώσει "παρούσα" η ηγεσία της Περιφέρειας και να δώσει την εντύπωση του ενδιαφέροντος.
Διαβάζοντας τα όσα αναφέρονται στο επίσημο δελτίο της Περιφέρειας σχετικά με το θέμα, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις της ομάδας που την διαφεντεύει είναι επιεικώς επικίνδυνα άσχετες με την πραγματικότητα. Ο κ. Τατούλης έχει ανασύρει από τη ναφθαλίνη ένα επιχείρημα του νεοφιλελεύθερου οπλοστάσιου που σήμερα εκφράζει τις πιο ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη. Για μια ακόμη φορά ισχυρίστηκε ότι οι επιδοτήσεις είναι "καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και διαφθορά της ψυχής του παραγωγού", την ώρα που εξελίσσεται μεγάλη μάχη στην Ευρώπη για το μέλλον και το χαρακτήρα των επιδοτήσεων. Το μέγιστο μέρος των οποίων καρπώνονται οι μεγάλες χώρες στις οποίες κανένας δεν διανοείται να τις χαρακτηρίσει… καταστροφή. Και εννοείται ότι αυτές δεν πηγαίνουν ούτε σε νέες καλλιέργειες, ούτε στην βελτίωση της ποιότητας, ούτε στην εξεύρεση αγορών όπως ορισμένοι… φαντασιώνονται. Για τα ζητήματα αυτά υπάρχουν άλλα μέτρα πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το πρόβλημα είναι κατά πόσον η Πολιτεία οργάνωσε την αξιοποίησή τους ή τα έκανε… φύλλο και φτερό με μοναδικό στόχο την… απορρόφηση.
Οι απόψεις αυτές που διατύπωσε ο κ. Τατούλης δεν είναι μόνον επικίνδυνες αλλά και  άκρως λαϊκίστικες καθώς βάζουν στο κάδρο ως εύκολο στόχο τον αγρότη και όχι την αγροτική πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις των οποίων υπήρξε και μέλος. Ο περιφερειάρχης δεν προσγειώθηκε από τον… Αρη στη Γη πριν από ένα χρόνο, αποτέλεσε και αποτελεί οργανικό μέρος ενός συστήματος το οποίο λοιδορεί διαρκώς πιστεύοντας ότι ο ίδιος έχει περάσει από την… κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Οι ίδιες απόψεις είναι και προσβλητικές για τους παραγωγούς οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δίνουν τη μάχη για τα προϊόντα τους και κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο, όταν τα κόμματα εξουσίας το μόνο που προσφέρουν είναι ψεύτικες υποσχέσεις.
Ειδικότερα όμως για το ελαιόλαδο ο κ. Τατούλης εξέφρασε απόψεις οι οποίες δείχνουν ότι ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο και απλώς αναμασάει τις καραμέλες του… brand name "Πελοπόννησος" οι οποίες προσφέρονται… διά πάσαν νόσον της οικονομίας και της κοινωνίας στην περιοχή. Τα περί "νέας κατηγορίας ελαιολάδου με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά" εκφέρονται αζημίως καθώς αποτελούν το πλέον γνωστό κλισέ των τελευταίων δεκαετιών.
Αυτά βεβαίως έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τα όσα αναφέρει στη συνέχεια: "Χρειάζεται και ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές στην Πελοπόννησο". Εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, τα έγγραφα πάνε και έρχονται, οι διευκρινίσεις είναι αλλεπάλληλες, τα επιχειρήματα σβήνονται και γράφονται και χρειάζεται αισιοδοξία για να πιστέψει κανείς ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Αγνοώντας(;) όλα αυτά ο περιφερειάρχης θέλει να επεκταθεί το ΠΟΠ και σε άλλες περιοχές της… Πελοποννήσου, πρόταση που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανέναν και με τίποτε στα ευρωπαϊκά όργανα. Οσον αφορά την αντίφαση, αφού λύσουμε το πρόβλημα τι εννοεί… Πελοπόννησος ο κ. Τατούλης, θα πρέπει να καταλάβουμε ποια θα είναι η διαφορά της "νέας κατηγορίας" που θα ακούει στο όνομα αυτό και του ΠΟΠ Καλαμάτα που θα είναι η… μισή Πελοπόννησος. Εν τω μεταξύ κάτι θα πρέπει να γίνει και με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα της περιοχής που έχουν δικό τους ΠΟΠ, έτσι για να συμπληρωθεί η εικόνα των συνεπειών που έχουν οι… μεγάλες ιδέες. Για όσους δεν γνωρίζουν, σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν ελαιόλαδο ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) Λακωνίας και ΠΟΠ Λυγουριό Ασκληπιείου, Κροκεές Λακωνίας, Πετρίνα Λακωνίας, Κρανίδι Αργολίδας, Φοινίκι Λακωνίας.
Το ρεσιτάλ αερολογίας έρχεται στο τέλος όταν αναφέρεται ότι "χρειάζεται αναζήτηση αγορών για ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα των αγροτών από συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις". Εδώ χρειάζεται διερμηνέας για να αντιληφθεί κάποιος… τι θέλει να πει ο ποιητής, για να διαπιστώσουμε αν πράγματι έχει καταλάβει περί ποίου πράγματος ομιλεί και τι γίνεται στην αγορά ελαιολάδου.
Εκείνο που δεν μπορεί να αντιληφθεί κάποιος είναι προς τι όλη αυτή η παραμυθολογία τη στιγμή που ο κόσμος είναι σε απόγνωση, η αγορά βουλιάζει και οι πολιτικοί παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις προσπαθώντας να βρουν κάτι για να… επιδείξουν ενδιαφέρον. Από τις στήλες της "Ε" εδώ και δεκαετίες επιμένουμε στην ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για το ελαιόλαδο. Επισημαίνουμε τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στο κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας. Τονίζουμε τη σημασία της έρευνας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού  και μεσσηνιακού ελαιολάδου. Δυστυχώς όμως σε ώτα μη ακουόντων. Γιατί μέχρι τώρα οι πολιτικοί την έβγαζαν καθαρή με τις υποσχέσεις και "λάδι" με την σταθερή κατάσταση της οικονομίας. Γιατί οι συνεταιριστές βολεύονταν με το ψείρισμα των επιδοτήσεων, τη χρηματοδότηση των Κοινοτικών προγραμμάτων και κάτι λίγους τόνους ελαιόλαδο που μπορεί να πουλούσαν. Γιατί οι επενδύσεις στον ελαιουργικό τομέα χρηματοδοτήθηκαν με τέτοιο τρόπο που δημιουργήθηκαν αμέτρητα ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια επιτείνοντας το διαρθρωτικό πρόβλημα. Γιατί οι μεγάλες εταιρείες ως θυγατρικές πολυεθνικών δεν είχαν στόχο τις εξαγωγές αλλά την… εξορία του τενεκέ που προωθεί ο παραγωγός.
Αν κάποιοι θέλουν να ασχοληθούν υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό και απολύτως χαρτογραφημένο. Οι αερολογίες μόνον οργή και θλίψη προκαλούν στους παραγωγούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 22:35