Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 10:49

Πάρτι σπατάλης, υποκρισία και επιλεκτική προβολή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Με κραυγαλέους τίτλους «Πάρτι σπατάλης στο Δημόσιο» υποδέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «παρά την κρίση που έχει βιώσει όλη η Ελλάδα, στο Δημόσιο εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να σπαταλούν χρήματα και να συνεχίζουν κακοδιαχείριση της κρατικής μηχανής. Η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έφερε στο φως τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και το πάρτι της διαφθοράς και της σπατάλης».

Και προσθέτουν: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατάφερε να προλάβει απίστευτες σπατάλες στο παρά πέντε και "έκοψε" έξοδα για γεύματα, φιλοξενίες, γιορτινές εκδηλώσεις, κινητά τηλέφωνα, κλπ. Ταυτόχρονα, απέκρουσε "φουσκωμένες" δαπάνες για κηδεία δημοτικού συμβούλου που ήταν ακριβότερη και από αυτή που αντιστοιχεί σε πρωθυπουργό, "μπλόκαρε" πρωτοφανείς πρακτικές ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων που αγόραζαν εισιτήρια διαρκείας ποδοσφαιρικών αγώνων, φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων ή που ανέθεταν την ενημέρωση μαθητών για την παιδική παχυσαρκία, σε φοροτεχνική εταιρεία».

Και μεταξύ των άλλων στα ρεπορτάζ αναφέρεται ότι κόπηκαν δαπάνες για «γιορτές από ΟΤΑ, γεύματα, προμήθεια έντυπου υλικού (22.000) για την επέτειο άλωσης της Τριπολιτσάς, αλλά και βιντεοσκόπηση εκδηλώσεων για 28η Οκτωβρίου και διαφημιστικά σποτ (5.500)».

Φυσικά αυτό το ζήτημα προβάλλεται καθ’ υπερβολήν, με τρόπο που υπηρετεί γενικότερες πολιτικές στοχεύσεις και υποκριτικά. Οι ίδιοι που το αναδεικνύουν ηχηρά, είναι εκείνοι που "έκοψαν φλέβες" με το χαρακτηρισμό "βλαχοδήμαρχοι"  που συνοδευόταν από αιχμές για τέτοιου είδους φαινόμενα στη διοίκηση. Διαφωνώ από άποψη πολιτικής αισθητικής με το χαρακτηρισμό, αλλά αναρωτιέμαι σε ποιες λέξεις θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η ιστορία που περιγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο για πρακτικές που προαναφέρθηκαν. Ολοι γνωρίζουν ποιοι κυριαρχούν στην αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες, ποιοι διαμόρφωσαν αυτές τις αντιλήψεις για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και ποιοι εμφανίζονται επιλεκτικά ως… θιγμένοι.

Από τις στήλες της "Ελευθερίας" πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία έχουμε στηλιτεύσει σε άρθρα, σχόλια και ρεπορτάζ την αλόγιστη δαπάνη η οποία πολλές φορές έχει ονοματεπώνυμο, ορατές επιδιώξεις, προκλητική επιμονή και οφθαλμοφανή κόλπα για να καλυφθεί. Ας κοιτάξουν λοιπόν οι αρμόδιοι τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους για να δουν πόσες φορές έχουν αποφασιστεί για παράδειγμα δαπάνες για βιντεοσκόπηση εκδηλώσεων και πόσο σοβαρά λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ας κοιτάξουν τι έχει γίνει με τις βενζίνες και το αδιάκοπο πήγαινε-έλα των υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Ας κοιτάξουν πόσα κιλά γλυκά μοιράζονται σε γιορτές στα χωριά. Ας κοιτάξουν τι γίνεται σε κάθε μορφής επιχειρήσεις, όπου δεν υπάρχει το "μάτι" του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ας βάλουν πραγματικά στο μικροσκόπιο τις δαπάνες και τη νομιμοφάνειά τους.

Και είναι εντυπωσιακά θλιβερό το γεγονός ότι δαπανήθηκε τεράστιο ποσό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένα "κοσμοπολίτικο πανηγύρι" που ονομάστηκε "συνέδριο", αλλά εκείνοι οι οποίοι με πηχυαίους τίτλους προβάλλουν την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε. Και εδώ βρίσκεται η υποκρισία εκείνων που ανακαλύπτουν επιλεκτικά και κατά περίπτωση ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Γιατί αν είναι γαργαλιστική είδηση το μακάριο εύρημα των 6.000 ευρώ για την κηδεία δημοτικού συμβούλου, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο για ένα "συνέδριο" με μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ομιλητές που στοίχισε κάπου 150.000 ευρώ στην Περιφέρεια και άγνωστο πόσο στις Αναπτυξιακές;

 

"Πάρτι" γίνεται από ορισμένους και μάλιστα με όλους τους… τύπους ώστε να είναι στο πλαίσιο της τυπικής νομιμότητας. Υπάρχει η νόμιμη σπατάλη, που δεν παύει να είναι τραγικό φαινόμενο την εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ηλίας Μπιτσάνης