Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 11:04

Πονοκέφαλος για τους δήμους η σύνταξη προϋπολογισμών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσεται η υπόθεση των προϋπολογισμών στους δήμους, καθώς οι νέες δημοτικές αρχές θα πρέπει να κάνουν την υπέρβαση από τα συνήθη και να παρουσιάσουν αριθμούς πολύ κοντά στους… πραγματικούς. Για όσους δεν γνωρίζουν τι συνέβαινε αυτά τα χρόνια στους περισσότερους (αν όχι όλους) δήμους, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι προϋπολογισμοί ουσιαστικά συντάσσονταν στο πόδι και με βάση τις… πολιτικές οδηγίες των δημοτικών αφεντικών. Στόχος αυτής της τακτικής ήταν η εμφάνιση έργου, από τη μια πλευρά με τη διόγκωση των εσόδων και από την άλλη με την εικονική ένταξη έργων τα οποία δεν επρόκειτο να εκτελεσθούν ποτέ. Αυτή η… παράδοση αποτελούσε κάθε χρόνο αντικείμενο κριτικής από την πλευρά μας γιατί θεωρούμε πως ο προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο πολιτικής για το δήμο και οφείλουν οι δημοτικές αρχές να τον αντιμετωπίζουν ως τέτοιο. Ενας πραγματικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να συνοδεύεται και από μια σαφή πολιτική τελών, από τον εξορθολογισμό των εξόδων, από τη δημιουργία προϋποθέσεων είσπραξης των οφειλών και από την ιεράρχηση των παρεμβάσεων στην επικράτεια του δήμου, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι σημαντικότερες στη βάση των εσόδων. Από εκεί και ύστερα μαζί με τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να συντάσσεται μια απόφαση στην οποία θα συμπεριλαμβάνονταν οι προσδοκίες από προγράμματα που τρέχουν και οι διεκδικήσεις που θα αναπτύσσονταν με διάφορους τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή να αυξηθούν οι επιχορηγήσεις από διάφορα κρατικά έσοδα.

Αυτό κατά τη γνώμη μας συνιστούσε στοιχειώδες νοικοκυριό, μια πρακτική που ακολουθούν όλοι όταν πρόκειται για τη δική τους οικογενειακή ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Γινόταν όμως ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να γίνεται κάθε χρόνο ένας μύλος: Διόγκωση των εσόδων με πλασματικές εγγραφές, αδιαφορία για τη δημιουργία μηχανισμών είσπραξης και καταλογισμού των χρεών στους δήμους, αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, καθώς άλλαζαν οι χρηματοδοτήσεις των έργων κατά το δοκούν και πάει λέγοντας. Ετσι το δημοτικό ταμείο ήταν… χύμα και ο καθένας σήκωνε όποιο ποσό χρειαζόταν για να κάνει τη δουλειά του, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί και σε έναν κωδικό χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα φυσικά φαίνονται στην περίφημη απογραφή των οικονομικών, η οποία για πολλούς δήμους είναι άγνωστο πού θα καταλήξει και τι… παράπλευρες απώλειες θα υπάρξουν από αυτή.

Το αυτονόητο έρχεται να το θέσει σε εφαρμογή ο νόμος. Και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία περιορίζονται δραματικά οι επιχορηγήσεις στην αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Οι άνωθεν παρεμβάσεις αποκτούν νομιμοποιητική βάση, καθώς όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης είχε… χαθεί η μπάλα και σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ούτε… ποιος χρωστάει σε ποιον. Ολα αυτά εξηγούν τη δυστοκία που υπάρχει στους δήμους σχετικά με τη σύνταξη των προϋπολογισμών:

- Στην απογραφή των οικονομικών, οι ασάφειες και γενικότερα η θολή εικόνα δεν βοηθούν έτσι ώστε να υπάρχει μια σαφής βάση εκκίνησης.

- Από την πλευρά της κυβέρνησης συντηρείται ένα ομιχλώδες τοπίο όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Το μόνο σαφές είναι πως θα υπάρχει περικοπή, αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα ποσά, ενώ αποδίδονται με το σταγονόμετρο και χρηματοδοτήσεις, όπως αυτές των έργων του "Θησέα".

- Από τη δική τους πλευρά οι δήμοι θα πρέπει να ισοσκελίσουν πραγματικά τους προϋπολογισμούς σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις. Ενώ θα πρέπει παράλληλα να αναζητήσουν τρόπο είσπραξης των οφειλών που σε ορισμένους δήμους έχουν φθάσει σε υπερβολικά μεγάλα ύψη.

Ολα αυτά με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί πλέον για τη σύνταξη των προϋπολογισμών και τις απειλές καταλογισμού ποσών σε… αστοχίες, προκαλούν πλέον μεγάλο πονοκέφαλο στους δημοτικούς άρχοντες.

 

belias@internet.gr


NEWSLETTER