Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 14:23

Πελοπόννησος, τουρισμός και Οργανισμός Διαχείρισης

Γράφτηκε από τον

Μετά από πολύ καιρό υιοθετείται η βασική θέση την οποία είχαμε εκφράσει εδώ και πολλά χρόνια από τις στήλες μας για το ενιαίο της Πελοποννήσου. Αφετηρία ήταν σχεδόν πάντα η υπόθεση της τουριστικής προβολής και τα προβλήματα που εμφανίζονταν σε σχέση με αυτή. Ορισμένα από τα άρθρα της στήλης έχουν φιλοξενηθεί στο βιβλίο του γράφοντος "Στον αστερισμό της Περιφέρειας" καθώς την ιστορία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν την ανακαλύψαμε όταν έσκασε μύτη ο… "Καλλικράτης". Αντιθέτως για πολλά χρόνια υπερασπιζόμαστε την αναγκαιότητα για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας και την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος με βάση αυτή.
Σε ένα σημείωμα (4/8/2005) με αφορμή εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τουριστική προβολή, σημειώναμε μεταξύ άλλων: "Η Πελοπόννησος είναι ενιαία και αποτελεί το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία και πανέμορφους τόπους που αξίζει να επισκεφθεί ο τουρίστας στις διακοπές του. Αν αυτό δεν γίνει συνείδηση στην πολιτική, απλώς κάποιοι θα δαπανούν ασκόπως χρήματα και κάποιοι άλλοι θα τα εισπράττουν ακόπως. Η τουριστική αγορά δεν ακούει τις παράτες και τα τραπεζώματα, χρειάζεται ελκυστικά μηνύματα και πειστικό λόγο για να συγκινηθεί. Της είναι αδιάφορη η (μικρο)πολιτική παραγόντων και παραγοντίσκων, απαιτεί ολοκληρωμένη εικόνα του προορισμού και πρωτίστως υποδομές και υπηρεσίες που θα προσφέρουν πραγματικές ημέρες ξεκούρασης και περιήγησης".
Σε ένα επόμενο άρθρο (26/11/2006) επικρίναμε ανάλογη κίνηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και γράφαμε: "Στα σκαριά ο Τουριστικός Οργανισμός της Περιφέρειας με στόχους μεγαλεπήβολους. Το αξιοπερίεργο της ιστορίας είναι πως κανένας από όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, δεν σκέφθηκε (ή δεν θέλησε να σκεφθεί), ότι η Πελοπόννησος δεν είναι η… Περιφέρεια. Και ότι αυτό που ονομάζουμε Περιφέρεια είναι ένα διοικητικό σχήμα έξω από τη ζωή που εξακολουθεί να υφίσταται ελέω νομοθετικών ρυθμίσεων".
Ακολούθησαν ανάλογες δημοσιεύσεις για να φθάσουμε φέτος στις 17 Ιανουαρίου με το πρωτοσέλιδο στην "Ελευθερία της Δευτέρας" να αναφέρει: "Τη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού στην Υπερπεριφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, προτείνουν οι επιστήμονες που συνέταξνα τη μελέτη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του τουρισμού". Πρόκειται για μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που αναλύει το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο πρέπει να ακολουθήσει ο τουρισμός τη δεκαετία 2010-2020. Οπως σημειώνεται ειδικότερα στη μελέτη "σήμερα σε κάθε νομό έχουμε τουλάχιστον μια τοπική ένωση για κάθε κλαδική δραστηριότητα. Οι ενώσεις αυτές λειτουργούν ανεξάρτητα και σχεδόν ποτέ δεν συνεργάζονται όλες μαζί με το δημόσιο τομέα. Η μη συντονισμένη δράση μειώνει τη δύναμη διεκδίκησης και παρέμβασης, με προφανή συνέπεια τη μειωμένη αποτελεσματικότητα". Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού που θα είναι "ένας συνεργατικός φορέας που προϋποθέτει τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτόν συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθολογική λειτουργία του προορισμού ως περιοχή παραγωγής και διάθεσης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει και μια ομάδα στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις".
Η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Πελοπόννησο και γι’ αυτό η μελέτη εκτιμά ότι οι Οργανισμοί "πρέπει να περιλαμβάνονται στον ευρύτερο τουριστικό σχεδιασμό στο επίπεδο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ο αριθμός τους μπορεί να είναι συνάρτηση είτε των σημείων εισόδου, είτε και των διακριτών χαρακτηριστικών κάθε προορισμού".
Οι τελευταίες εξαγγελίες Τατούλη περί Πελοποννησιακού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού αποτελούν αντιγραφή ιδεών και προτάσεων, αλλά και αυτό… δεν είναι κακό. Αρκεί να μην γίνει η διαχείριση της υπόθεσης με επικοινωνιακούς όρους και να μην μετατραπεί ένας τέτοιος Οργανισμός σε παράρτημα όπου θα βολευτούν εκλεκτοί του συνδυασμού Τατούλη κατά το πρότυπο της "Αναπτυξιακής Μεσσηνίας".
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr