Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 20:48

Μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν αλλάζουν τίποτα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Το αεροπορικό εισιτήριο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη αν το κλείσεις ένα - δυο μήνες νωρίτερα, κοστίζει λιγότερο από 40 ευρώ. Το ίδιο εισιτήριο με το ΚΤΕΛ όποτε και αν το κλείσεις κοστίζει 71,30 ευρώ. Επίσης το εισιτήριο Καλαμάτα - Γιάννενα με το ΚΤΕΛ κοστίζει 46,70, ενώ το εισιτήριο Καλαμάτα - Τίρανα με ξένες μεταφορικές εταιρείες ξεκινάει από 42 ευρώ. Την ίδια ώρα είναι κοινό μυστικό πως δεκάδες ταξί της Μεσσηνίας θα είχαν παραδώσει τις πινακίδες τους αν οι αρχές δεν έκαναν τα στραβά μάτια και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν το ταξίδι Καλαμάτα - Αθήνα.

Τέλος, αν οι δήμοι αναλάμβαναν με δικά τους λεωφορεία τη μεταφορά των μαθητών, όπως κάνουν πολλοί δήμοι στις άκρως… φιλελεύθερες ΗΠΑ, είναι σίγουρο ότι το ΚΤΕΛ δύσκολα θα τα έβγαζε πέρα, αφού θα έχανε ένα έργο αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί το ΚΤΕΛ και αν κάποτε το ελληνικό κράτος ή κάποιος ιδιώτης αποφασίσει να δημιουργήσει ανταγωνιστικό σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο. 

Ολα αυτά είναι γνωστά σε όλους. Επιχειρηματική κοινότητα και πολιτικοί γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλά τόσο ότι είναι αδύνατον να ισορροπήσει μακροχρόνια η αγορά των μεταφορών χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όσο και ότι επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι με το κόστος διατήρησης αυτής της κατάστασης. Τι κάνουν επιχειρηματίες και πολιτικοί για να αλλάξει η κατάσταση; Μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν αλλάζουν τίποτα και έτσι κάποια μέρα ο κλάδος θα καταρρεύσει και πάνω στα συντρίμμια νέες επιχειρήσεις (ξένες ή ελληνικές) θα στήσουν μια άλλη αγορά. Υπάρχει δυνατότητα να σωθεί ο κλάδος; Ναι, με μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα απελευθερώσει ουσιαστικά και όχι στα χαρτιά τον τομέα των μεταφορών έτσι ώστε το ΚΤΕΛ και τα ταξί να μεταφέρουν εκτός από ανθρώπους, δέματα, εμπορεύματα  και… γράμματα σε όποιον προορισμό επιθυμεί ο πελάτης. Παράλληλα θα πρέπει να επιτραπεί σε όποιον θέλει να δημιουργήσει εταιρεία μεταφορών όπου θέλει και για όποιους προορισμούς θέλει, αρκεί να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφαλείας. 

Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσει η μεταφορά ενός κιλού ντομάτας από την Τριφυλία στην Αθήνα να κοστίζει περισσότερο από όσο κοστίζει η μεταφορά της ίδιας ποσότητας από το Πεκίνο στην Καλαμάτα. Και οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να αναζητούν σωτήρες που θα διατηρήσουν το σημερινό μπάχαλο που ονομάζεται μεταφορική αγορά. 

Θανάσης Λαγός

 

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 21:00