Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 20:02

Κίνδυνος να νεκρώσουν Ασπρόχωμα και Νέα Είσοδος 

Γράφτηκε από τον

Κίνδυνος να νεκρώσουν Ασπρόχωμα και Νέα Είσοδος 

 

Πέρυσι το Δεκέμβριο, με αφορμή την επανεκκίνηση των έργων στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, η στήλη προειδοποιούσε:  “Εχουμε ακούσει πολλές φορές το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να μιλά για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλά ούτε μια φορά για μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τη λειτουργία του περιφερειακού.

Με άλλα λόγια:  Η δημοτική αρχή εξετάζει κυκλοφοριακές λύσεις για τις οδούς Αθηνών, Αρτέμιδος και Βασιλέως Γεωργίου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η δραματική μείωση της κυκλοφορίας στο Ασπρόχωμα και στη Νέα Είσοδο, που θα πάψει να είναι όχι μόνο νέα αλλά και είσοδος της Καλαμάτας. Βεβαίως ίσως η δημοτική αρχή να πιστεύει ότι εξαιτίας των διοδίων πολλοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις παλιές εισόδους της πόλης και ότι δεν θα προκληθεί κανένα πρόβλημα. Υπενθυμίζω όμως ότι όταν παραδόθηκε το τμήμα από την Τσακώνα έως την Θουρία, ενώ πολλοί δήλωναν ότι θα πηγαίνουν από τον παλιό δρόμο λόγω των διοδίων, τελικώς πάνε από τον καινούργιο προτιμώντας την ασφάλεια του αυτοκινητόδρομου. Το ίδιο θα συμβεί και όταν παραδοθεί στην κυκλοφορία ο περιφερειακός. Στην αρχή από συνήθεια αρκετοί θα χρησιμοποιούν τις παλιές εισόδους της πόλης αλλά σταδιακά η κυκλοφορία στο Ασπρόχωμα και στην Ηρώων Πολυτεχνείου θα νεκρώσει. Οταν νεκρώσει η κυκλοφορία στο Ασπρόχωμα, η δημοτική αρχή θα αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η περιοχή σε γκέτο και ότι οι άδειοι δρόμοι θα παραδοθούν στο έλεος αυτών που σήμερα κάνουν ανεξέλεγκτοι παντιές ανάμεσα στα αυτοκίνητα των μπαλαμών. Οταν θα πάψει η Ηρώων Πολυτεχνείου να είναι βασική είσοδος και έξοδος της Καλαμάτας, πολλές από τις επιχειρήσεις εκατέρωθεν του δρόμου είτε θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού στέγη είτε θα βάλουν λουκέτο παρότι έχουν πληρώσει πανάκριβα το οικόπεδο για τη στέγασή τους”.

Οι μήνες πέρασαν και την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδεται στην κυκλοφορία ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για να μην υποβαθμιστεί εμπορικά η Ηρώων Πολυτεχνείου και για να μην γίνει γκέτο το Ασπρόχωμα; Δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο. Αλλωστε δεν περίμενα να κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή επειδή επεσήμανα τα προβλήματα που θα προκληθούν μετά τη λειτουργία του περιφερειακού. Περίμενα όμως ότι θα προβληματιστούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στο Ασπρόχωμα και ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ίδιες περιοχές θα κινητοποιηθούν, με στόχο να μην μειωθεί η αξία της περιουσίας τους. Οταν συμβεί  το… μοιραίο θα τα ξαναπούμε. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 18:34