Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 12:45

Ο νόμος της ζούγκλας  στους ελληνικούς δρόμους 

Γράφτηκε από τον

Ο νόμος της ζούγκλας  στους ελληνικούς δρόμους 

 

Συνάντηση με μητέρες θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων είχε χθες το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, και τους παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που κάνουν αυστηρότερες τις διοικητικές κυρώσεις για την περίπτωση πρόκλησης θανατηφόρου ατυχήματος από οδηγό υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Συγκεκριμένα προβλέπεται: “Aφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για μακρό χρονικό διάστημα, και σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής παράβασης ΚΟΚ από τον ίδιο οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ, εφόσον έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο, προβλέπεται η διά βίου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού οχήματος”.

Ο κ. Κοντονής είπε στις μητέρες των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων ότι προωθείται επίσης νομοθετική ρύθμιση για την επίταση των ποινών στις περιπτώσεις εγκατάλειψης θυμάτων από ασυνείδητους οδηγούς, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία για την επανεξέταση των διοικητικών προστίμων που προβλέπονται στον ΚΟΚ.

Οι κυβερνητικές αυτές πρωτοβουλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως εκτός από αυστηρές ποινές, χρειάζεται πρώτα απ' όλα να... εφαρμοστεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς παρεκκλίσεις. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια (αν όχι δεκαετίες) στους ελληνικούς δρόμους, με την ανοχή της Τροχαίας, ισχύει ο νόμος της ζούγκλας. Καθημερινά οδηγοί παραβιάζουν τα κόκκινα φανάρια και τα όρια ταχύτητας, προσπερνούν παράνομα και πηγαίνουν ανάποδα στους μονόδρομους χωρίς να τους ενοχλεί σχεδόν κανένας. Μάλιστα, αν κάποιος πολίτης τολμήσει να κάνει παρατήρηση στους παραβάτες, θα ακούσει και βρισιές από πάνω - αφού η ατιμωρησία έχει γίνει καθεστώς. 

Προσωπικά έχω τηλεφωνήσει αρκετές φορές στο "100" για οδηγούς που “εγκληματούν” στο δρόμο, αλλά διαπίστωσα ότι το φονικό τους ράλι συνεχίστηκε ανενόχλητο. Εχω τηλεφωνήσει επίσης για παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε πεζόδρομους, αλλά τις περισσότερες φορές τζάμπα χάλασα τις τηλεφωνικές μονάδες. 

Βεβαίως γνωρίζω ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ρουφιανιά το τηλεφώνημα στην Τροχαία και ενδεχομένως “αντιστασιακή πράξη” την αδιαφορία απέναντι στην εγκληματική οδήγηση. Αν και έχουμε θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς στην άσφαλτο, δεν είναι λίγοι οι Ελληνες που πιστεύουν ότι η παράβαση του ΚΟΚ είναι μαγκιά και ότι στο δρόμο πρέπει να ισχύει ο νόμος του ισχυρού. 

Δυστυχώς, αν και χάνουμε κάθε χρόνο δεκάδες ανθρώπους στους δρόμους, ελάχιστοι συνειδητοποιούν ότι οι ανθρωποθυσίες θα σταματήσουν μόνο όταν και οι πολίτες αισθανθούν υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου - και όταν αντιληφθούν ότι δεν είναι ρουφιανιά η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και των κανόνων που την προστατεύουν. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 12:50