Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 13:14

Το έλλειμμα αξιοκρατίας κύρια αιτία μετανάστευσης

Γράφτηκε από τον

Το έλλειμμα αξιοκρατίας κύρια αιτία μετανάστευσης

 

Η έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας αποτελεί την κύρια αιτία μετανάστευσης των Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΙCAP People Solutions σε συνολικά 61 χώρες.

Την ίδια ώρα στη Μεσσηνία, όπως φυσικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί δεν τολμούν να συγκρουστούν με το καθεστώς αναξιοκρατίας που ευθύνεται όχι μόνο για τη μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και για τη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την οποία καλό θα είναι να μελετήσουν προσεκτικά οι τοπικοί άρχοντες για να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική που ασκούν προκαλεί... μετανάστευση, το 53% των Ελλήνων μεταναστών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, το 20% πτυχιούχοι και 8% διδάκτορες. Με απλά λόγια, για να “καταλάβουν” και οι τοπικοί άρχοντες που μιλούν για βροχή όταν τα στοιχεία “φτύνουν” την αλήθεια τους: Σε λίγο και στη Μεσσηνία οι επιχειρήσεις θα ψάχνουν εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν θα βρίσκουν, με συνέπεια να μεταναστεύσουν και αυτές. Ετσι τελικώς θα μείνουν στο νομό μόνο θέσεις εργασίας για ανειδίκευτους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το σπιράλ της καθοδικής πορείας θα συνεχιστεί με την εκλογή ακόμα πιο ανίκανων αιρετών (αφού έτσι και αλλιώς τα καλύτερα μυαλά μεταναστεύουν στο εξωτερικό), που με τη σειρά τους για να διατηρήσουν την καρέκλα τους θα επιλέξουν απόλυτα ανίκανους και άρα υποτακτικούς συνεργάτες. Την ίδια ώρα χιλιάδες νέοι θα παίρνουν με τη σειρά τους το δρόμο της “εξορίας” αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες ζωής στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Κλείνοντας πρέπει να επισημάνουμε ότι η αναξιοκρατία δεν βασιλεύει μόνο στο δημόσιο τομέα. Η αναξιοκρατία βασιλεύει και στις περισσότερες κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν και προάγουν με κομματικά κριτήρια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα νέο δάνειο ή μια ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές τους. Ουσιαστικά η ελληνική επιχειρηματική ελίτ, όπως και η πολιτική, από ένα χρονικό σημείο και μετά θεώρησαν ότι η ικανότητα και οι δεξιότητες είναι άχρηστες στην παραγωγική διαδικασία, αφού έτσι και αλλιώς οι κουτόφραγκοι οφείλουν να μας χρηματοδοτούν γιατί κάποτε τους δώσαμε τα φώτα. Μετά... χρεοκοπήσαμε.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 13:23